Nestao GPS signal na najosjetljivijem teritoriju NATO-a: Elektroničko ratovanje?

Smetnje u sustavu globalnog pozicioniranja (GPS) otkrivene u utorak u Poljskoj, članici NATO-a, potaknule su nagađanja o umiješanosti Rusije, nakon sličnog incidenta u regiji ranije ovog mjeseca. Poljski portal Radio Zet izvijestio je da je “iznad sjeverne i središnje Poljske GPS signal ponovno ometen”, a među pogođenim gradovima su Varšava, Łódź, Tricity i Olsztyn te da švedska vojna obavještajna agencija MORA istražuje uzrok.

Druge poljske novinske kuće izvijestile su o smetnjama, a karta smetnji dostupna na web stranici gpsjam.org pokazala je opseg problema s GPS-om u većem dijelu Poljske, s visokom razinom smetnji iznad Kalinjingrada, ruske enklave koja graniči s državom.

Smetnje još traju

Ruski medij blizak Kremlju, Pravda, piše da smetnje u signalu na teritorije Poljske traju i danas. Također pišu da “kvarove signala još uvijek bilježe Estonija i Finska”. Nedavno su se dvije američke tvrtke, Ursa Space Systems i Capella Space, požalile da imaju ozbiljnih problema s radom sustava satelitskog nadzora.

Prema vojnim stručnjacima, piše ruski medij “sve su to karike u istom lancu. Sateliti gore navedenih tvrtki nalaze se u niskoj orbiti. Time se smanjuje područje pokrivenosti, ali se istovremeno ubrzava prijenos podataka. Međutim, ovaj potez ima jedan nedostatak – sustavima protuzračne obrane i elektroničkog ratovanja lakše je doći do takvih satelita”.

Foto: Enciklopedija Britannica

Testiranje sustava elektroničkog ratovanja iz ruskog Kalinjingrada?

“Rusi su testirali elektroničko ratovanje (EW) u Kaliningradu, tako da je gotovo pola Poljske i Suwalki koridor ostalo bez GPS-a”, napisao je na mreži X novinar Jürgen Nauditt koji objavljuje o ratu u Ukrajini, misleći na strateški bitno područje široko oko 80 km koje odvaja ruski Kalinjingrad i Bjelorusiju te spaja tri baltičke zemlje s ostatkom NATO saveza. Poljska snažno militarizira ovo područje, a spomenuto je i prilikom najave NATO vježbe u kojoj će sudjelovati 90 tisuća vojnika.

Ranije u siječnju otkriveno je ometanje GPS-a u istočnim i jugoistočnim dijelovima Finske, najnovije članice NATO-a, za koje je Jukka Savolainen iz Hybrid Competence Center rekao da je možda “namjerno uzrokovano ili nusprodukt” ruskih aktivnosti. Iako nema jasnih dokaza o umiješanosti Moskve, incident je uslijedio nakon rastućih napetosti između Finske i Rusije zbog pristupanja Finske savezu i bližih veza Helsinkija sa SAD-om.





Pokretač stranice koja prati smetnje singala Gpsjam.org, John Wiseman istaknuo je važnost najave ruskog Ministarstva obrane o vježbi elektroničkog ratovanja (EW) s Baltičkom flotom baziranom u Kalinjingradu u prosincu, nekoliko dana prije nego što se zabilježeno ometanje u regiji povećalo. Wiseman je prethodno rekao za Newsweek da su raniji prekidi “vjerojatno bili u dosegu ruskih ometača, bilo u Kalinjingradu ili na brodovima u Baltičkom moru”.

Analitičar Euan MacDonald je napisao: “Ruski ometač u Kalinjingradu može uzrokovati široko rasprostranjen poremećaj GPS signala. U Ukrajini, Rusi koriste GPS ometače kako bi ometali sustave HIMARS, Excalibur i JDAM  zapadne proizvodnje. Čini se da ga ovdje testiraju za potencijalni budući napad na Poljsku i Baltik”.

Komentari

komentar





You may also like