Netanyahu: Izrael će imati “sveukupnu sigurnosnu odgovornost” za Gazu nakon završetka rata

Izrael će imati “sveukupnu odgovornost za sigurnost” u Gazi na “neodređeno vrijeme” nakon završetka rata, ustvrdio je Netanyahu u intervjuu za ABC News. Pojasom Gaze bi trebali upravljati “oni koji ne žele nastaviti putem Hamasa”, rekao je premijer, dodavši: “Mislim da će Izrael, na neodređeno vrijeme, imati ukupnu odgovornost za sigurnost u području jer smo vidjeli što se događa kada je nemamo”. Također, tvrdi da će takva kontrola biti na “nedefiniran period”.

Netanyahu se također osvrnuo na ulogu Irana i Hezbollaha u sukobu, upozoravajući ih da se ne upliću. “Mislim da su shvatili da će, ako uđu u rat na značajan način, odgovor biti vrlo, vrlo snažan i nadam se da neće napraviti tu pogrešku”, rekao je.

Izraelski premijer je vjerojatno namjerno izbjegao ikakvo konkretnije iznošenje vizija kako bi to točno izgledalo. Takva kontrola bi mogla značiti da su izraelske vojne čizme na zemlji. To bi moglo značiti koordinaciju s nekom vrstom mirovnih snaga. U teoriji bi to moglo značiti ponovnu okupaciju Gaze kao što je Izrael učinio od 1967. do 2005., iako se to čini malo vjerojatnim, unatoč tome što neki desničarski ministri to podržavaju.

Najprikladnije rješenje za Izrael, a čini se da ga američki državni tajnik Antony Blinken podržava, bilo bi ponovno uspostavljanje kontrole Palestinske uprave (PA) u pojasu – nešto što je Hamas nasilno oteo PA-u 2007. Ali to se vjerojatno neće dogoditi u kratkom roku. Predsjednik PA, Mahmoud Abbas, koji je sada u svojoj 19. godini vladavine, već nema legitimitet čak ni među Palestincima na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

Sve navedeno, naravno, temelji se na dvije pretpostavke. Prvo, da Izrael ispuni svoj cilj vojnog uništenja Hamasa i njegovog uklanjanja s vlasti. I drugo, da Netanyahu ostane na čelu kada rat završi – a to je daleko od vjerojatnog.  Većina Izraelaca želi ga vidjeti kako odlazi.

Komentari

komentar





You may also like