Njemačka potiče Rusiju i S. Arabiju da za nju proizvode vodik

Energetika je, definitivno, ono strateško područje u kojem Njemačka želi osigurati svoju samostalnost – sa ili bez Europske unije. O tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest:

Njemačka će otvoriti ured za proizvodnju i opskrbu vodikom u Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Berlin u narednim godinama namjerava uložiti 2 milijarde eura kako bi stimulirao međunarodno tržište vodika, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas na internetskoj konferenciji Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (info: TASS)

„Moramo podržati današnje izvoznike fosilnih goriva ako želimo izbjeći politička previranja. S tim u vezi, Ministarstvo vanjskih poslova proširit će dijalog s proizvođačima tradicionalnih energetskih izvora, poput Rusije i Saudijske Arabije, kako bi mogli pravodobno prilagoditi svoje poslovne modele. Imajući to na umu, sada radimo na stvaranju ureda za vodik, uključujući Moskvu i Rijad ”, izjavio je Heiko Maas.

Podsjećamo: sredinom veljače na našem smo portalu objavili vijest prema kojoj  je Njemačka u uskom kontaktu s Rusijom u pogledu proizvodnje i transfera “zelenog” vodika (vidi poveznicu ispod teksta). To je izjavio njemački ministar gospodarstva Peter Altmayer na konferenciji o strateškoj suradnji Rusije i Njemačke. Do 2050. godine EU planira prijeći na ekonomiju koja će koristiti energiju s nula emisija ugljičnog dioksida, a kako u fosilne energente spada i prirodni plin (koji je najčišći energent takvoga tipa), smatra se kako bi tzv. zeleni vodik trebao  biti zamjena za prirodni plin. Njega, prema riječima sudionika konferencije, namjeravaju dobivati elektrolizom vode u vjetroelektranama i solarnim elektranama, a očekuju da će plinovod Sjeverni tok 2 (koji je do sada dovršen oko 98 posto) u budućnosti opskrbljivati ​​ Njemačku vodikom – i zelenim i plavim – koji se proizvodi iz prirodnog plina. Istovremeno, Rusija će aktivno razvijati zelenu energiju za elektrolizu.

 

Je li na pomolu veliki zaokret oko funkcije „Sjevernog toka 2“? Njemački prijedlog Rusiji





 

 





Komentari

komentar

You may also like