Njemački političar: “Situacija je eksplozivna”

Istaknuti njemački političar Matthias Platzeck (67), bivši predsjednik SPD-a i bivši premijer Brandenburga, dao je intervju za tamošnju medijsku grupu RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland) o odnosima Njemačke i EU s Rusijom i potrebi njihovog pomicanja sa sadašnje faze, opterećene sankcijama i nerazumijevanjem, prema zajedničkoj suradnji.

Platzeck je kazao kako se bez Rusije neće moći riješiti uistinu velika pitanja s kojima se suočavamo, poput onih koja se odnose na klimatske promjene, protuterorizam, kretanje izbjeglica, sigurnost na Bliskom i Srednjem Istoku, razoružanje  itd. On zato poziva na zbližavanje i podsjeća kako šest godina sankcija nije dovelo do ničeg boljeg, već se stanje samo pogoršalo: opasnost od vojne eskalacije snažno se povećala, a  na gospodarskom području obje su strane pretrpjele znatnu štetu. Uz to, kazao je dalje, raspoloženje u samoj Rusiji postalo je još više protuzapadno i nacionalističko. „Sada ostaje pitanje: hoćemo li tako nastaviti sljedećih deset godina ili ćemo nešto promijeniti“, navodi Matthias Platzeck.

Poziva na ravnopravni početak rada na zajedničkoj sigurnosnoj arhitekturi s Rusijom. Ako se to ne dogodi, onda Europa može poticati tu zemlju na daljnje približavanje Kini, rekao je njemački političar.

“Tada, ako Sjedinjene Države ponovno izaberu “pogrešnog “predsjednika – a to se može dogoditi – mi, europljani, možemo se odjednom naći potpuno sami na ovom svijetu”, objasnio je Platzeck.

“Nema oceana između nas i Rusije. I samo je ovo dovoljno za brigu o poboljšanju odnosa”, izjavio je Matthias Platzeck.

 





Komentari

komentar

You may also like