Norveška obavještajna procjena: opasnost od Rusije, napada na energetska postrojenja i ekstremista

Norveške obavještajne agencije vide Rusiju kao glavnu sigurnosnu prijetnju zemlji i ostatku Europe, rekao je ministar obrane nordijske nacije. “Rusija danas predstavlja najveću prijetnju norveškoj i europskoj sigurnosti, a sukob sa Zapadom bit će dugotrajan”, rekao je Bjorn Arild Gram. Gramova primjedba uslijedila je nakon što je norveška vlada primila godišnje procjene prijetnji od triju sigurnosnih službi u zemlji: domaćih i stranih obavještajnih agencija te norveške Uprave za nacionalnu sigurnost ili NSM.

Rusija će u nadolazećim godinama postati “autoritarnija i militariziranija”, objavile su norveške obavještajne službe, tvrdeći da je rat u Ukrajini “katastrofa” za samu Rusiju. “Nema povratka”, rekao je Lars Nordrum, drugi zapovjednik norveške obavještajne službe, dok je predstavljao godišnju procjenu rizika za Norvešku, članicu NATO-a koja graniči s Rusijom.

Ruski interesi neće biti kompatibilni s onima Zapada”, rekao je Nordrum. Godišnja procjena rizika, prva od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., također je zaključila kao i prije da su Rusija i Kina glavne prijetnje sigurnosti i interesima Norveške.

Rat je “katastrofa za Rusiju”, rekao je Nordrum, navodeći učinke zapadnih trgovinskih sankcija, međunarodnu izolaciju Moskve i “više od 100.000 ruskih vojnika… ubijenih ili ozlijeđenih” u Ukrajini. Sukob je, rekao je, povećao geopolitičku važnost Norveške, među ostalim i zato što ju je učinio vodećim dobavljačem plina za europski kontinent. “Europske će zemlje mnogo godina ovisiti o opskrbi energijom iz Norveške”, rekao je Nordrum, prenosi AFP.

Zamjenik šefa norveške obavještajne službe za vanjske poslove Lars Nordrum rekao je da bi norveška naftna i plinska postrojenja mogla biti meta ruske sabotaže. Čelnica NSM-a Sofie Nystrøm upozorila je da će “cijela Europa patiti” ako budu pogođena norveška plinska i naftna postrojenja.

“Spaljivanje Kurana moglo bi se smatrati uvredljivim ili provokativnim i očekujemo da će se takvi događaji dogoditi i 2023. u Norveškoj”, rekla je Beate Gangås, voditeljica domaće sigurnosne službe, poznate pod akronimom PST. “Kada se takvi događaji dogode u Norveškoj, povećava se vjerojatnost radikalizacije i na kraju terorističkih akcija protiv Norveške.”





.

Komentari

komentar





You may also like