Obljetnica nuklearne nesreće u Černobilu: Ukrajina i Rusija upozoravaju na moguću novu katastrofu

Ukrajina i Rusija razmijenile su u petak optužbe za moguću novu nuklearnu katastrofu u nuklearnoj elektrani Zaporižja, poput one u Černobilu koja se dogodila na današnji dan prije 38 godina. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguće ponavljanje nuklearne katastrofe u Černobilu dok zemlja obilježava godišnjicu nesreće koja se 1986. zbila u toj nuklearnoj elektrani.

“Najveća nuklearna elektrana u Europi u blizini Zaporižje u rukama je ruskih terorista već 785 dana”, napisao je predsjednik na komunikacijskoj platformi Telegram, prenosi Reuters. Pozvao je međunarodnu zajednicu da pritisne Rusiju da elektranu vrati pod ukrajinsku kontrolu i zatražio zaštitu nuklearnih postrojenja od ruskih napada, dodavši da će samo to spasiti svijet od nove nuklearne katastrofe.

Foto: Efrem Lukatsky / AP Photo / Guliver Images

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je pak u petak da bi ukrajinski napadi na nuklearnu elektranu Zaporižja mogli imati katastrofalne posljedice. Šojgu je također kazao da strani savjetnici Ukrajini pomažu u pripremi sabotaža na ruskom teritoriju, ali nije pružio dokaze kako bi potkrijepio svoje tvrdnje. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju zbog bezobzirnog vojnog ponašanja u blizini nuklearne elektrane.

Reaktor broj četiri tadašnje sovjetske nuklearne elektrane Černobil u sjevernoj Ukrajini eksplodirao je 26. travnja 1986. godine. Nesreća se smatra najvećom katastrofom što se tiče civilne uporabe nuklearne energije. Veliko područje oko nuklearne elektrane u današnjoj Ukrajini i susjednoj Bjelorusiji bilo je napušteno zbog radioaktivnosti, a tisuće ljudi preminulo je od posljedica radioaktivne kontaminacije. Nuklearna elektrana nalazi se nešto više od 90 kilometara sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Komentari

komentar





You may also like