Očekuju se nove sankcije Rusiji zbog optužbi za ratne zločine

Neke vlade Europske unije traže da blok brzo uvede nove sankcije kao odgovor na višestruka izvješća o ruskim pogubljenjima nenaoružanih civila u ukrajinskim gradovima, tvrde diplomati upoznati s raspravama, a prenosi Bloomberg.

Europska komisija već je radila na mjerama kojima se zatvaraju rupe u zakonu, jačaju postojeće mjere – kao što je kontrola izvoza tehnološke robe i potpuno sankcioniranje banaka koje su već odsječene od globalnog platnog sustava SWIFT – i proširuje popis sankcioniranih pojedinaca.

Neke zemlje EU-a tvrde da sada postoji okidač za još više sankcija koje će se brzo uvesti, a ukrajinski dužnosnici izvještavaju o dokazima o ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe u sjevernim područjima.

Još uvijek nema konsenzusa o svim detaljima za novi paket, niti kada ga provesti, čak i dok izvršna vlast Europske unije u međuvremenu nastoji iznijeti niz korektivnih mjera već ovog tjedna. Mali broj država članica, uključujući Njemačku, protivi se sankcioniranju ruskog energetskog sektora, njegove pomorske trgovine i drugih ključnih industrija, a sankcije Europske unije zahtijevaju jednoglasnu potporu.

Pitanje za članice EU je: koje bi radnje potaknule novi i potpuniji set sankcija? Neki i dalje tvrde da bi za takvim mjerama trebalo posezati samo ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje ili zauzme veliki grad, rekla su trojica diplomata, tražeći da se ne identificiraju jer su rasprave privatne. Druge države kažu da su prijavljeni događaji na mjestima poput Buche, grada na periferiji Kijeva, dovoljni da opravdaju akciju. Jedan od diplomata rekao je da čak ni nove mjere nisu dovoljne s obzirom na razmjere potencijalnih ratnih zločina. Zemlje poput Francuske i Njemačke brzo su osudile prijavljene akcije u Buchi, dok je estonska premijerka Kaja Kallas rekla da bi petina “snažnih sankcija EU” trebala doći što je prije moguće.

Ukrajina je optužila ruske vojnike za ubijanje nenaoružanih civila, a dužnosnici su rekli da su pronašli stotine tijela u Buchi nakon što su ruske trupe otišle. Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Twitteru nekoliko fotografija mrtvih ljudi, od kojih su neki s rukama vezanim na leđima. Moskva do sada nije komentirala optužbe, a Kremlj je ranije izjavio da cilja samo na vojsku i ključnu infrastrukturu. Zelenskij je ponovio optužbe da Rusija čini genocid u Ukrajini, rekavši za CBS-ov “Face the Nation” da se njegovi građani “uništavaju i istrebljuju.”





Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u nedjeljnoj objavi na Twitteru da svatko odgovoran za ratne zločine mora odgovarati i da će sankcije Rusiji biti pooštrene. Kancelar Olaf Scholz zatražio je pristup organizacijama poput Međunarodnog crvenog križa kako bi dokumentirale što se dogodilo u Buchi, navodi se u priopćenju njegova ureda u nedjelju.

Organizacija Human Rights Watch priopćila je u nedjelju da je dokumentirala nekoliko slučajeva očitih ratnih zločina koje su počinile ruske snage, uključujući pogubljenja po hitnom postupku.

“Slučajevi koje smo dokumentirali predstavljaju neopisivu, namjernu okrutnost i nasilje nad ukrajinskim civilima”, rekao je Hugh Williamson, direktor za Europu i središnju Aziju u Human Rights Watchu. “Silovanje, ubojstvo i druga nasilna djela nad ljudima u pritvoru ruskih snaga trebala bi se istražiti kao ratni zločin.”





Ukrajina želi da Međunarodni kazneni sud pošalje misije za istraživanje “ratnih zločina” otkrivenih u Buchi i drugim bivšim okupiranim gradovima, rekao je ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

“Još uvijek prikupljamo tijela, otkrivamo grobove, ali broj se već kreće u stotinama”, rekao je u intervjuu za britanski Times Radio. Na Twitteru je ponovno pozvao na potpuni embargo na naftu i plin Rusiji od strane Grupe sedam nacija i da se luke zatvore za sva ruska plovila i robu.

SAD su prošlog mjeseca formalno utvrdile da su ruske trupe počinile ratne zločine. Tada je državni tajnik Antony Blinken rekao da su SAD vidjeli “vjerodostojne izvještaje o neselektivnim napadima i napadima namjerno usmjerenim na civile, kao i o drugim zločinima”. Predsjednik Joe Biden rekao je da Vladimira Putina smatra ratnim zločincem.

Sve više frustrirani stavom svojih kolega, nekoliko zemalja EU-a, uključujući Litvu i Poljsku, najavilo je da će jednostrano prestati uvoziti rusku energiju, dok je Estonija iznijela prijedlog da zadrži i zamrzne dio ruskih energetskih prihoda za koji kaže da bi mogao biti početni kompromis. Jedan od diplomata rekao je da se nada da će jednostrani potezi dovesti do dogovora među svim državama članicama da učine više kako bi se izbjegla opasnost nanošenja štete ujedinjenoj fronti EU, prenosi Bloomberg.

Komentari

komentar

You may also like