Pakistan raspustio parlament, očekuje se odgoda izbora

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif savjetovao je u srijedu predsjednika zemlje Arifa Alvija da raspusti parlament, pripremajući teren za opće izbore dok se peta najmnogoljudnija zemlja svijeta bori sa sve dubljom političkom i gospodarskom krizom, piše DW.

Kada će se održati izbori?

Zakonski, izbori bi se trebali održati u roku od 90 dana od raspuštanja parlamenta, ali vlada na odlasku već je upozorila da će izborni dan vjerojatno biti odgođen.

Nagađalo se da bi moglo doći do odgode izbora jer se establišment bori s preklapajućim sigurnosnim, ekonomskim i političkim krizama.

Malo vjerojatna koalicija između pakistanskih obično zavađenih dinastičkih stranaka, koje su udružile snage kako bi natjerale Khana da ode s položaja, dobila je malu potporu javnosti.

Moguća je odgoda do duboko u sljedeću godinu ako pakistansko izborno povjerenstvo odluči da treba ponovno iscrtati karte izbornih jedinica na temelju rezultata nedavnog popisa stanovništva.





Petogodišnji mandat parlamenta je, u svakom slučaju, trebao isteći 12. kolovoza, a Sharifova ga je najava samo okončala tri dana ranije.

Bivšem premijeru Khanu zabranjeno istupanje

Objava je uslijedila dok je u tijeku žalbeni postupak za bivšeg premijera Imrana Khana, koji ostaje iza rešetaka nakon što Visoki sud u Islamabadu nije donio trenutnu odluku.





Ovaj 70-godišnjak bio je u središtu političkih previranja otkako je prošle godine smijenjen s mjesta premijera izglasavanjem nepovjerenja. Iako je i dalje popularan među mnogim glasačima, Khanu je pet godina zabranjeno obnašati bilo kakvu javnu dužnost i pod trenutnim okolnostima ne bi mu bilo dopušteno da se kandidira.

Khan je u subotu započeo s izdržavanjem trogodišnje kazne zbog optužbi za nezakonitu prodaju državnih darova koje su on i njegova obitelj stekli tijekom njegova mandata od 2018. do 2022. Osuđen je zbog prikrivanja imovine.

Visoki sud u Islamabadu objavio je da traži “odgovor vlade” i da će saslušati odvjetnike pakistanske izborne komisije prije nego što donese odluku o žalbi. Sud je odgodio odluku bez određivanja datuma sljedećeg ročišta.

Bivši pakistanski premijer Khan dobio tri godine zatvora

 

Komentari

komentar

You may also like