Pakistanske zračne snage pomažu talibanima protiv otpora u Panjširu

Kao otvorena podrška talibanima, zračne snage Pakistana navodno su u nedjelju bombardirale dolinu Panjšir. Snimke koje je objavila Hasti TV prikazuju pakistanske bespilotne letjelice koje lete iznad regije doline Panjšir.

Bespilotne letjelice navodno su korištene i za napad projektilima na kuću bivšeg afganistanskog potpredjsednika Amrulaha Saleha. Njegova kuća je svakako napadnuta, ali Samaa News tvrdi da je Salehova kuća napadnuta helikopterom, a ne dronom i da je on premješten na “sigurno mjesto”.

Bivša afganistanska zastupnica Zia Arianjad također je potvrdila za Aamaj News i rekla da su pakistanski dronovi napali Panjšir koristeći “pametne bombe” u nedjelju. Ovakav razvoj događaja ukazuje na aktivno i vojno uključivanje Pakistana u susjednoj zemlji.

Načelnik pakistanske obavještajne službe (ISI) general-pukovnik Faiz Hameed ranije ovog mjeseca je boravio u Kabulu kako bi se susreo s vodstvom talibana. Zapovjednici otpora iz Panjšira (NRF) već su ranije ukazali kako pakistanski mediji i njihova propaganda pomažu talibanima i da su dosadašnje vijesti da je Panjšir pao dio takve propagande.

Vođa otpora Ahmad Massoud jutros je na Tweeteru kazao kako talibani imaju zračnu podršku od pakistanskih zračnih snaga i pakistanske obavještajne službe ISI-a. Napisao je da talibani nisu dovoljno jaki da napadnu Panjšir samostalno te da im Pakistan pomaže dronovima i helikopterima.

Babak Taghvaee, obrambeni analitičar koji opsežno prati stanje u državi regiji tvrdi da Pakistan koristii bespilotne letjelice CH-4, koje je dobio od Kine, prenosi The Week. Talibani su optužbe da im pomaže Pakistan odbacili kao “potpuno lažne”, prenosi Iran International.





Jutros su talibani objavili da su konačno osvojili dolinu. U nedjelju navečer, glasnogovornik otpora Fahim Dashty ubijen je tijekom sukoba s talibanima (ovo je potvrdio i otpor) Zajedno s Dashtyjem, general Abdul Wudod Zara,  nećak legendarnog Ahmada Shaha Massouda, također je ubijen u akciji. Ipak, jutros je, nakon službene objave talibana o pobjedi, NRF još jednom opovrgnuo takve navode. Borci otpora tvrde da su još uvijek prisutni na “svim strateškim položajima” i “nastavljaju borbu”. “Talibani nisu zauzeli Panjšir. Odbacujem tvrdnje talibana”, rekao je za BBC Ali Maisam, glasnogovornik Nacionalnog fronta otpora Afganistana (NRF).

Ipak, otpor iz Panjšira je skoro sigurno ugašen ili će uskoro biti. Maasoud je noćas  objavio:”NRF u načelu pristaje riješiti trenutne probleme i odmah prekinuti borbe i nastaviti pregovore. Za postizanje trajnog mira, NRF je spreman prestati boriti se pod uvjetom da talibani također zaustave napade i vojne akcije na Panjšir i Andarabu.

Komentari

komentar





You may also like