Papa: „NATO je lajao na vratima Rusije“

«Putin ne staje, želim ga sresti u Moskvi. Ne idem sada u Kijev”

Iz danas objavljenog intervjua pape Franje za talijanski medij Corierre della Serra izdvajamo najzanimljivije dijelove, a čitav intervju možete pogledati ovdje.

Papa Franjo je, govoreći o ratu u Ukrajini, između ostalog kazao kako je zamolio kardinala Parolina, nakon dvadeset dana rata, da pošalje Putinu poruku da je (papa) spreman ići u Moskvu. Naravno, bilo je potrebno da čelnik Kremlja to odobri, kazao je papa, dodavši kako još nisu dobili njegov odgovor. „Još uvijek inzistiramo, iako se bojim da Putin ne može i ne želi imati ovaj sastanak upravo sada“, kazao je papa Franjo.

Izrazio je zabrinutost da Putin, za sada, neće stati. Razmišljajući o korijenima ovakvog Putinovog ponašanja, papa je kazao kako je, možda, “lajanje NATO-a pred ruskim vratima” potaklo čelnika Kremlja da loše reagira i izazove sukob. “Ljutnja za koju ne znam je li bila isprovocirana – ali je možda sve bilo jednostavnije”, kazao je papa.

Sada su oni kojima je stalo do mira suočeni s velikim pitanjem vezano uz ispravnost opskrbe oružjem Zapada za ukrajinski otpor. Pitanje s kojim se svi ne slažu, koje razdvaja katolički i pacifistički svijet. Papa se u tom smislu čini sumnjičav, njegova je doktrina uvijek imala u središtu odbijanje utrke u naoružanju, ne eskalaciji u proizvodnji oružja koje prije ili kasnije netko odluči testirati na terenu, uzrokujući smrt i patnju, navodi novinar Corierre della Serra i objavljuje papin odgovor:

Ne mogu odgovoriti, predaleko sam, na pitanje je li ispravno opskrbljivati ​​Ukrajince. Jasno je da se u toj zemlji testira oružje. Rusi sada znaju da su tenkovi od male koristi i razmišljaju o drugim stvarima. Ratovi se vode za to: da se testira oružje koje smo proizveli. Tako je bilo u Španjolskom građanskom ratu prije Drugog svjetskog rata. Trgovina oružjem je skandal, malo tko se tome protivi. Prije dvije-tri godine u Genovu je stigao brod natovaren oružjem koji je morao biti prebačen na veliki teretnjak da ga preveze u Jemen. Lučki radnici to nisu htjeli učiniti. Rekli su: pomislimo na djecu Jemena. To je mala stvar, ali lijepa gesta. Takvih bi trebalo biti puno”, kazao je papa.

Papine  se riječi u razgovoru uvijek vraćaju na ono što je ispravnije učiniti. Mnogi su ga zamolili za simboličnu gestu posjeta Ukrajini, navodi se u tekstu intervjua i dodaje kako je odgovor pape Franje u tom smislu jasan: “Za sada ne idem u Kijev. Poslao sam kardinala Michaela Czernyja (prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja) i kardinala Konrada Krajewskog koji su tamo otišli po četvrti put. Ali osjećam da ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina. Ali i ja sam svećenik, što mogu učiniti? Radim što mogu. Kad bi Putin otvorio vrata…».





Komentari

komentar

You may also like