Pljušte osude iz svijeta na ideju Izraelskog minista da gađa Gazu nuklearnom bombom

Ruski dužnosnici pridružili su se drugim zemljama u izražavanju zabrinutosti zbog primjedbi nižeg izraelskog ministra koji je, čini se, izrazio otvorenost prema ideji da Izrael izvede nuklearni napad na Gazu.

Reakcija Moskve stigla je danas nakon što je ministar baštine Amihai Eliyahu rekao tijekom radijskog intervjua da bi nuklearna opcija bila “jedan od načina” rješavanja pitanja Gaze. Time je visoki dužnosnik Izraela, ne samo priznao da imaju nuklearno oružje (što Izrael nikada nije službeno napravio), već također tvrdi da je Izrael voljan i prvi upotrijebiti oružje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je suspendirao ministra iz krajnje desne stranke u koalicijskoj vladi i sa sastanaka kabineta “do daljnjega”. Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da je glavno pitanje to što se čini da je Izrael priznao da ima nuklearno oružje. “Pitanje broj jedan – ispada li da čujemo službene izjave o prisutnosti nuklearnog oružja? Ako je tako, gdje su onda Međunarodna agencija za atomsku energiju i međunarodni nuklearni inspektori?”, prenosi je RIA.

Federacija američkih znanstvenika procjenjuje da Izrael ima oko 90 nuklearnih bojevih glava. Također, jučer su Sjedinjene Države osudile Eliyahuove komentare kao “potpuno neprihvatljive”. “I dalje vjerujemo da je važno da se sve strane u ovom sukobu suzdrže od retorike pune mržnje”, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel. Primjedbe su također izazvale osude iz cijelog arapskog svijeta, a Iran je pozvao na brzu međunarodnu reakciju.

“Moramo osigurati da su UN i Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) osude korijene barbarskog režima apartheida”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian. “Sutra će biti kasno”, natpis je na mreži X.

Komentari

komentar





You may also like