Poljski general: Ako ruska ofanziva uspije, Ukrajinci će izgubiti rat

Ukrajinci su predvidjeli samu ofenzivu i njezine smjerove. Oni će se braniti dok ne nanesu maksimalnu štetu. Neki kažu da bi trebali krenuti u protunapad. U međuvremenu, Ukrajinci nemaju snage i sredstava za provođenje protuofenzive, kazao je general Waldemar Skrzypczak, bivši zapovjednik poljskih kopnenih snaga

Rusi spremaju novu ofenzivu koja bi mogla početi uskoro: u Donbasu, gdje bi Putin rado osvojio ostatak Donjecke oblasti; na jugu, prema Dnjepru. (…) Ne sumnjam da će pokušati izvesti još jedan napad na Kijev – definirao je moguće pravce ruskog napada sredinom prosinca prošle godine zapovjednik ukrajinske vojske general Valeri Załużni u intervjuu za „The Ekonomist“. Istodobno je tada odredio datum ruske ofenzive: “veljača, ožujak”. – piše poljski medij Rzeczpospolita.

Prema riječima Serhija Hajdaja, čelnika uprave Luganske regije, Rusima će trebati „još najmanje deset dana da prikupe ostatak rezervi”. – Nose streljivo potrebno za izvođenje napada, a pritom ga svakodnevno troše manje. Prestalo je danonoćno granatiranje. Zaključujemo da se štede spremajući ofenzivu – kazao je taj ukrajinski lokalni službenik.

I on i zapadni analitičari navode područje Kreminne i Limana u zapadnom dijelu  te oblasti kao najizglednije mjesto za novi ruski napad – piše dalje Rzeczpospolita.

Prema generalu Waldemaru Skrzypczaku, glavni cilj osvajača bit će doći do granice rijeke Dnjepar i osvojiti Donbas. – Vjerujem da su Ukrajinci predvidjeli samu ofenzivu i njezine smjerove. Oni će se braniti dok ne nanesu maksimalnu štetu. Neki kažu da bi trebali krenuti u protunapad. U međuvremenu, Ukrajinci nemaju snage i sredstava za provođenje protuofenzive, rekao je u intervjuu za medij Wirtualna Polska.

“Volio bih da njihova obrana izdrži veliku rusku ofenzivu, da slome napad ruske vojske, da Ruse raskrvare do proljeća. Ukrajinci si ne mogu priuštiti više. Samo za obranu” – dodao je bivši zapovjednik Kopnene vojske.

– Neki broje sve poginule Ruse, obraćaju pozornost na još stotine vojnika koji su izgubili živote. Ali što to mijenja?! Ništa. Jasno je da gubici nemaju nikakve veze sa stvarnošću na bojištu. Rusi proširuju svoju operaciju, napadajući na fronti širokoj 150 km. To je ogromni trud, tako da imaju puno potencijala. Za Ukrajinu je izazov slomiti ruski napad na tako širokoj fronti, istaknuo je general.





Prema generalu Skrzypczaku, “ako se ukrajinska obrana slomi, Rusi će postići svoj cilj.” – A to je, prije svega, uništenje ukrajinske vojske i zauzimanje istočne Ukrajine. Ako uspije, to znači da će Ukrajina izgubiti ovaj rat, naglasio je poljski general.

 

Komentari

komentar





You may also like