Premijer Britanskih Djevičanskih otoka uhićen zbog mreže krijumčarenja kokaina

Premijer Britanskih Djevičanskih otoka uhićen je sinoć u Miamiju zbog navodnog pranja novca i zavjere oko uvoza kokaina, priopćila je američka agencija za narkotike DEA.

Premijer Andrew Fahie (51) uhićen je u zračnoj luci u Miamiju zajedno s glavnim direktorom Uprave za luke britanskog prekomorskog teritorija, navodi se u tužbi, u koju je uvršteno i opsežno svjedočenje povjerljivog doušnika, piše VOA.

U tužbi DEA se navodi da je Fahie pristao dopustiti doušniku, koji se predstavljao kao član meksičkog narko kartela Sinaloa, da koristi luke Britanskih Djevičanskih otoka za isporuku kokaina u zamjenu za plaćanje od 500 000 dolara. Dužnosnica DEA-e Anne Milgram rekla je da bi uhićenja trebala poslati jasnu poruku da će “svatko tko je umiješan u unošenje opasnih droga u Sjedinjene Države biti odgovoran, bez obzira na njihov položaj”. U pritužbi DEA-e proizlazi da je istraga, temeljena na zapažanjima i snimkama povjerljivog doušnika, započela u listopadu.

Doušnik je sudjelovao na sastancima s premijerom Fahie i izvršnim direktorom luka na ovom britanskom prekooceanskom poluautonomnom teritoriju na Karibima. Na tim sastancima je dogovarano da član kartela prokrijumčari tisuće kilograma kolumbijskog kokaina preko otoka Tortola, za Portoriko i na kraju za New York i Miami. “Fahie je pristao dopustiti povjerljivom izvoru da koristi luke za isporuku svog kokaina”, navodi se u pritužbi, dodajući da je zauzvrat tražio 500 000 dolara unaprijed. Premijer Britanskih Djevičanskih otoka također je zatražio pomoć u otplati duga od 83 000 dolara čovjeku iz Senegala koji mu je “popravio” neke političke probleme, piše u tužbi.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je u izjavi da je “zaprepaštena” optužbama. Fahieino uhićenje, rekla je, pokazalo je važnost nedavno ustanovljenog istražnog povjerenstva za optužbe o korupciji i zlouporabi položaja na otocima. Izvješće povjerenstva još nije objavljeno. Zamjenik premijera Natalio “Sowande” Wheatley ostat će vršitelj dužnosti premijera na neodređeno vrijeme. Ured premijera nije odmah odgovorio.

Komentari

komentar





You may also like