Prijeti eskalacija! Kijev NATO haubicama gađa granična područja Rusije

Isporuka američkih topničkih sustava Ukrajini mogla bi dovesti do eskalacije sukoba, objavilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu.

Prethodno je načelnik ruskog Središta za kontrolu nacionalne obrane, general Mihail Mizincev, izjavio da Ukrajina granatira pogranična područja Rusije NATO-ovim haubicama (vjerojatno američkim M777), navode RIA Novosti. Kijev granatira pogranična područja Rusije NATO-ovim haubicama iz regije Harkov, kazao je ruski general.

Ako ukrajinska vojska bude koristila topničke sustave dugog dometa za napad na teritorij Ruske Federacije, glavni rizik bit će eskalacija sukoba, što prijeti nepredvidivim posljedicama. Washington također ignorira jasnu prijetnju da moderno visokoprecizno oružje može pasti u ruke terorista i bandi na teritoriju Ukrajine i šire, navodi se u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Prema ruskim diplomatima u Washingtonu, Sjedinjene Države zanemaruju međunarodne zakone isporučujući Ukrajini prijenosne protuzračne obrambene sustave Stinger. Time se krši rezolucija Opće skupštine UN-a, navodi rusko veleposlanstvo u SAD-u i naglašava kako i same Sjedinjene Države znaju za opasnost od prijenosa MANPADS-a u “treće” zemlje. Dugi niz godina postojao je sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije o međusobnom informiranju o prodaji MANPADS-a u inozemstvu, podsjećaju RIA Novosti.

Nedavno su, u sklopu 11. paketa isporuka oružja Ukrajini, Sjedinjene Američke Države najavile isporuku višecjevnih mobilnih raketnih sustava HIMARS toj zemlji, pod uvjetom da ih Kijev ne koristi za napade na teritorij Ruske Federacije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uvjeravao je da će Kijev ispuniti ovaj zahtjev. Kremlj je pak objavio kako ne vjeruje ukrajinskoj strani, jer Zelenski do sada nije ispunio nijedno svoje obećanje o rješavanju sukoba u Donbasu.





Jučer je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov upozorio je da će Moskva biti prisiljena uzvratiti na američke isporuke dalekometnih projektila Ukrajini.

Antonov je naglasio da će Rusija poduzeti odgovarajuće korake kako bi zaštitila teritorij zemlje od mogućeg napada ako se Amerikanci odluče opskrbiti Ukrajinu raketama dugog dometa.

Prema diplomatskim riječima, isporukom oružja “neodgovornoj kijevskoj vladi”, Sjedinjene Države pokazuju želju da pogoršaju probleme, a ne da riješe sukob u Ukrajini. Rakete dugog dometa donijet će smrt civilima u Ukrajini i Rusiji, te će također doprinijeti nastavku sukoba, kazao je ruski diplomat.





Američki predsjednik Joe Biden nedavno je kazao kako će SAD nastaviti podržavati Ukrajinu i opskrbljivati ​​je oružje. Istodobno, Washington je od Kijeva dobio jamstva da Ukrajina neće koristiti prebačene raketne sustave protiv ciljeva u Rusiji.

Komentari

komentar

You may also like