Protuzračni sustav Buk-M2E zaustavio napad izraelskih F-16 u Siriji

Sirijski protuzračni sustav zaustavio je jučer zračne napade od strane dva izraelska aviona na širu regiju Damaska, prenosi TASS. Ispaljeni projektili bili su presreteni.

“Između 5:40 i 5:54 ujutro, dva borbena aviona F-16 izraelskih zračnih snaga, koji su bili izvan zračnog prostora Sirije, napali su iz smjera jugozapada s dva navođena projektila na postrojenja u naselju Seidat Zeinab u okrugu Damaska”, kazao je Vadim Kulit, zamjenik šefa “Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji”.

Kulit je kazao kako su oba projektila srušena sustavom Buk-M2E kojeg je proizvela Rusija. Buk je sustav još iz 80-tih godina sovjetske ere, ali je doživio brojne preinake. Riječ je projektilima srednjeg dometa zemlja-zrak koji služe za rušenje suparničkih projektila, dronova i zrakoplova. U 2018. je Rosoboronexport prezentirao verziju  Buk-M3 “Viking” koja ima domet od 130 km.

Zadnji napad je treći po redu na sirijski teritorij u zadnjih tjedan dana. Ruski protuzračni sustav je 22.7. srušio četiri projektila također iz izraelskih F-16 aviona na regiju Homsa. Osam projektila bilo je ispaljeno 19.7. na područje jugoistočno od Aleppa, a sedam je zaustavljeno ruskim Pancir-S i Buk-M2 sustavima, prenosi ruski TASS.

 

Komentari

komentar





You may also like