Putin i Xi zajedno protiv “politizacije” cjepiva i porijekla virusa

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping osudili su u petak “politizaciju” cjepiva Covid-19 i podrijetlo koronavirusa, potičući međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu i protiv pandemije, prenosi AA.

“Moramo potaknuti suradnju u istraživanju, razvoju i proizvodnji cjepiva, pružiti više javnih dobara međunarodnoj zajednici i čvrsto spriječiti bilo kakvu politizaciju cjepiva protiv Covida ili politizaciju ispitivanja podrijetla virusa”, rekao je Xi putem videopoziva na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Putin, koji je bio fizički prisutan, rekao je da je važno ustanoviti podrijetlo virusa, koji je prvi put otkriven u kineskom gradu Wuhanu, ali je ocijenio da je neprikladno politizirati njegovu porijeklo. “Sve istrage moraju biti poduzete nepristrano, na temelju činjenica”, ustvrdio je, inzistirajući na tome da politiziranje takvih istraga dovodi do nepovjerenja u zaključke. Također je istaknuo kako razvijena gospodarstva proizvode većinu cjepiva kako bi zaštitila svoje stanovništvo, dok se malo čini na pomoći čovječanstvu u cjelini.

Također, Putin je kritizirao činjenicu da ekonomske sankcije protiv zemalja poput Venezuele ili Irana nisu ukinute, što bi pomoglo njihovom stanovništvu da preživi humanitarne krize.

Dotakli su se i teme zajedničke suradnje između Moskve i Pekinga. Xi je kazao kako “potreba za produbljivanjem suradnje” između inicijative “Pojas i put” te Euroazijske ekonomske unije. Kineski predsjednik je također kazao kako trebaju surađivati na “razvoju digitalnog gospodarstva, zajednički se uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama te promicati društveni i gospodarski razvoj u regiji.”

Komentari

komentar





You may also like