Putin prokomentirao incident s Ukrajinom u Crnom moru

Ruski predsjednik Vladimir Putin, gostujući na današnjem „VTB Kapital“ – Rusija zove!“, komentirao je nedjeljni incident u Crnom moru, kada su tri ukrajinska broda zarobljena od strane ruske pogranične službe, mornari uhićeni, a  protiv njih pokrenut pravosudni postupak zbog nezakonitog prelaska ruske državne granice.

Ruski čelnik taj je događaj okarakterizirao kao ukrajinsku provokaciju, organiziranu od strane predsjednika Petro Poroshenka pred tamošnje predsjedničke izbore, ranije pripremljenu s ciljem da se potom u Ukrajini proglasi ratno stanje. „Ništa zajedničkog s nastojanjima da se dogovore odnosi između Rusije i Ukrajine to nema. To je igra na zaoštravanje“, kazao je ruski predsjednik i dodao, kako su ukrajinski brodovi ušli u ruske teritorijalne vode, koje su to bile i u vrijeme prije ujedinjenja Krima s ostatkom Rusije.

„Ne odgovarajući na pozive naših graničnih službenika, počeli su se kretati direktno prema tom (Krimskom) mostu. Na pozive da se zaustave nisu reagirali, na prijedloge za pozivanje osobe-stručnjaka za lokalno pomorsko granično stanje  … šutili su, nikako ne odgovarajući“, kazao je Vladimir Putin. U takvoj situaciji, naglasio je ruski vođa, ruski granični službenici izvršili su svoju dužnost.

„A kako graničari moraju djelovati? Vojni brodovi ušli su u teritorijalne vode Ruske Federacije i ne odgovarajući, nejasno je što su namjeravali činiti. Kako oni moraju djelovati? Ukoliko bi (ruski graničari) radili drukčije, njih bi svih bilo nužno predati na sud“, kazao je ruski predsjednik, osvrčući se po prvi put javno na prošlonedjeljni incident u Crnom moru.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like