Rat na dva fronta: Napad ruske vojske, ali i unutarnja korupcija Ukrajine

Dok se ukrajinski narod hrabro bori protiv ruskog napada, ukrajinski državni aparat i dalje je snažno premrežen korupcijom, prikazuje britanski novinar i stručnjak za Ukrajinu Tim White u svom novom filmu, prenosi EUReporter.

Početkom ovog tjedna u Bruxellesu je održana prezentacija dokumentarnog filma britanskog istraživačkog novinara Tima Whitea “Ukrajina: rat na dva fronta. Borba protiv korupcije i neprijatelja”. Film govori o unutarnjim problemima s kojima se suočava zemlja koja se gotovo godinu dana odupire prodoru ruskih snaga s istoka.

Film se posebno se bavi slučajevima neučinkovitosti organa za provođenje zakona i kompleksnim odnosom između države i privatnih poduzeća. “Analizirali smo niz slučajeva koji su se dogodili nakon početka ruske invazije. Agencije za provođenje zakona ili ne poduzimaju ništa, zatvarajući oči na bezakonje oligarha, ili, s druge strane, namjerno vrše pretjeran pritisak na poduzetnike ili neovisne političare”, rekao je Tim White tijekom predstavljanja svog filma.

Tim White skrenuo je pozornost na situaciju s Vladislavom Atrošenkom, gradonačelnikom Černjihova na prvoj liniji sukoba. Sud u Lavovu proglasio je Atrošenka krivim za sukob interesa. Njegov “zločin” bio je prijevoz kojim je njegova obitelj pokušala pobjeći iz ratne zone u prvim danima invazije. Tvrdi da je vlast vršila pritisak na sud. Redatelj ovaj primjer iznosi kao primjer pretjeranog provođenja zakona od strane vlasti.

Bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji Vitalij Kličko, sada gradonačelnik Kijeva, bio je među onima koji su ponudili podršku Atrošenku, rekavši da Ukrajina “ne bi trebala poništiti demokratska postignuća na kojima je tako dugo i teško radila. Ono što se sada događa gradonačelniku Černjihova, Vladislavu Atrošenku, izgleda kao selektivno korištenje pravosuđa. Smjena gradonačelnika s dužnosti putem suda zbog administrativnog prekršaja je presedan”, rekao je Vitalij Kličko.

Redatelj dokumentarca je također posjetio mjesta gdje su se prije samo nekoliko mjeseci vodile žestoke borbe: uništenu Borodjanku kod Kijeva i blizu rusko-ukrajinske granice u Sumskoj oblasti. Također je razgovarao s poduzetnicima koji su se žalili na smetnje u poslovanju i na otežavanja njihovog poslovanja od strane ukrajinske policije i pravosuđa. Konkretno, radi se o tvrtki Aurum Group, protiv koje je Služba sigurnosti Ukrajine pokrenula kazneni postupak, te tvrtki Saturn, kojoj je imovina zaplijenjena. S druge strane, tvrde sitni poduzetnici, milijuni “nestaju” u sumnjivim nabavama. Mnogi se pitaju je li smjena visokih dužnosnika zbog korupcije na vrhu ukrajinske vlade samo igrokaz ili pak unutarnji politički obračun.





Tim White tvrdi da ukrajinska vlada ne čini dovoljno kako bi olakšala poslovanje. “Uostalom, zemlja neće moći biti stalni primatelj donacija zapadne financijske pomoći. Gospodarski oporavak je nemoguć bez transparentnih pravila igre”, tvrdi autor filma.

Komentari

komentar





You may also like