Rusi pokušavaju zauzeti Bahmut, ruski napadi na Zaporožje, vode se teške borbe

Ukrajinske i ruske snage vode žestoke borbe u važnom istočnom gradu u Donbasu – Bahmutu, koji Rusi pokušavaju zauzeti, objavio je sinoć Volodimir Zelenski. Grad je smješten na glavnoj cesti između Slovianska i Kramatorska u Donbasu, dva najjača i kljuna uporišta ukrajinske vojske u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR) koju je nedavno, uz još tri jugoistočne regije Ukrajine pripojila Rusija.

Iako su ukrajinske snage oslobodile tisuće četvornih kilometara teritorija u nedavnim ofenzivama na jugu i istoku, ukrajinski dužnosnici oprezno kažu da će napredak vjerojatno biti sporiji kad naiđu na odlučniji otpor.

Ruske snage već neko vrijeme pokušavaju osvojiti Bahmut,

“Držimo položaje u Donbasu, posebnu u Bahmutu, gdje se sada vrlo, vrlo teško. Teške se borbe vode”, rekao je Zelenski u video poruci.

Zelenski i čelnik regije Zaporožje izvijestili su i o sinoćnjem ruskom raketnom napadu taktičkim zrakoplovstvom na grad Zaporožje u kojem je poginulo 12 osoba.

Ponovio je poziv zapadnim saveznicima da pošalju više protuzračnih sustava jer Rusi nastavljaju projektilima gađati ukrajinske gradove i koriste se iranskim dronovima.





Podsjećamo da ti dronovi posljednjih tjedana Ukrajini čine velike probleme jer napadaju ciljeve i 400 kilometara zapadno od glavnih bojišnica, čak i u Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti Krimskog mosta i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, nakon eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

U svezi jučerašnjeg napada na Krimski most koji je snažno uzbudio duhove u Rusiji, agencija France-Presse citirala je ruskog dužnosnika u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson, Kirilla Stremousova. On je kazao slijedeće: “Svi čekaju uzvratni udar i on će vjerojatno doći”.





Kako je za AFP kazao umirovljeni pukovnik američkih marinaca, viši savjetnik Centra za strateške i međunarodne studije Mark Kansian, SAD će uskoro imati velikih problema s opskrbom Ukrajine određenim vrstama oružja.

Kazao je kako zalihe nestaju brže nego što se mogu obnoviti. To se poglavito odnosi na zalihe projektila za sustave HIMARS.

“Ako Sjedinjene Države pošalju trećinu ovih zaliha u Ukrajinu (kao što je bio slučaj s Javelinima i Stingerima), Ukrajina će dobiti između 8.000 i 10.000 projektila. Ova zaliha će vjerojatno trajati nekoliko mjeseci, ali kada se zalihe potroše, nema zamjena za njih,” kazao je Kanchian, koji je prethodno upravljao nabavom oružja za američku vladu.

Vraćanje na razinu koja je prethodila početku ruske agresije u Ukrajini “moglo bi potrajati godinama”, navodi Kansian.

Kijev je u regiji Zaporožje grupirao veliki broj stranih plaćenika, navodi ruski medij RIA Novosti. Sinoć je rusko Ministarstvo obrane priopćilo da je u Zaporožju zračnim snagama likvidiralo njih više od stotinu. Također je priopćilo kako su ukrajinske snage ponovo počele raketirati najveću europsku nuklearnu centralu Zaporožje koja je u rukama ruskih snaga, i da prijeti opasnost od havarije.

Komentari

komentar

You may also like