Razoran potres u središnjoj Hrvatskoj

Izvor: dnevno.hr/Marija Dekanić

Središnju Hrvatsku pogodio je jak potres, 6,2 stupnja po Richteru. Donosimo najnovije infromacije:

14:00 – Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović stigli su u Petrinju.

13:50 – Petrinju je prije nekoliko minuta uzdrmao novi potres! Bio je 4,5 stupnjeva po Richteru. EMSC javlja da je ovaj posljednji potres bio 15. po redu u Hrvatskoj u posljednja 32 sata.

13:05 – “Ovaj potres je po oslobođenoj energiji 30 puta jači od onog koji je u ožujku bio u Zagrebu”, rekao je za N1 seizmolog Krešimir Kuk.

13:03 – Potres je navodno u Petrinji srušio i dječji vrtić u kojem srećom nije bilo djece. Kuća se srušila na jedan automobil iz kojeg su uspjeli izvaditi jedno dijete.
13:02 – Iz bolnice Sveti Duh osoblje je izvelo pacijente izvan objekta, na otvoreno.

13:01 – Velika je šteta od potresa i u Zagrebu.  Čitatelji javljaju da se potres osjetio u Srbiji i Sloveniji.

13:00 – Centar Petrinje je porušen, urušena je većina krovova grada.

12:30 – U 12:17 snažan potres pogodio je petrinjsko područje sa 6,2 stupnja po Richteru.

12:29 – “Pozivamo građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje. Osobe na višim katovima neka potraže nositi zid”, objavila je policija nakon razornog potresa koji je danas ponovno pogodio dijelove Hrvatske. Prema prvim saznanjima osjetio se u Rijeci, Vukovaru, Splitu, a prilično jako osjetio se u Zagrebu.

U Zagrebu je nekoliko sekundi podrhtavalo tlo. Diljem Zagreba ljudi su istrčali na ulice. U Zagrebu je prometni kolaps, semafori ne rade, a dio stanovnika nakon novog potresa pokušava pobjeći iz grada. U centru grada navodno je niz oštećenih zgrada, a građani su iz svojih stanova na ulice izašli nakon razornog potresa magnitude 6,3 u Petrinji. Građani su u panici, a policija i nadležne službe nastoje umiriti nastali kaos.
Zgrade su se tresle, sustavi komunikacije su pali, mnogi nisu mogli stupiti u kontakt sa svojim najmilijima, nestalo je struje u cijelom Zagrebu.

Prema informacijama koje je objavio EMSC, novi potres jačine 6,2 pogodio je središnju Hrvatsku. Epicentar je bio 47 km jugoistočno od Zagreba odnosno 3 km od Petrinje.

 

Komentari

komentar

You may also like