Rusi tvrde da su u Kijevu uništili sustav PRO Patriot, kao i 7 britanskih raketa Storm Sadows

Rusko ministarstvo obrane u svom je jučerašnjem priopćenju izvijestilo o o snažnim raketnim napadima koje su ruske snage izvršile u noći s ponedjeljka na utorak na vojnu infrastrukturu Ukrajine.

Kako je kazao glasnogovornik ruskog MO general Igor Konašenkov, izvršen je „koncentrirani udar visokopreciznim oružjem dugog dometa zračnog i pomorskog baziranja na mjestima razmještaja postrojbi Oružanih snaga Ukrajine”. Udari su izvedeni i na skladišta streljiva, oružja i vojne opreme dopremljene iz zapadnih zemalja – navodi se u službenom priopćenju.

U izvješću se posebno naglašava kako je visokoprecizni udar hiperzvučnog raketnog sustava “Kinžal” u gradu Kijevu pogodio protuzračni raketni sustav Patriot američke proizvodnje.

Jučer je ukrajinska strana potvrdila masovne raketne napade na Kijev, koji su „bili izuzetni po svojoj gustoći“.

Kako navodi ukrajinski medij Strana korištene su krstareće i balističke rakete, kao i bespilotne letjelice – ukupno 18 raketa, uključujući šest “Kinžala”.

Rečeno je da su svi projektili – uključujući i Kinžale – oboreni, ali da su  krhotine pale u četvrti Solomenski, Ševčenkovski, Svjatošinski, Obolonski i Darnicki.





U Solomenskoye je izgorjela automobilska tvrtke, a tri osobe su ozlijeđene.

“Kinžal” protiv “Patriota”

Ukrajinski medij navodi kako je Rusija, komentirajući ovaj udar, objavila da je Kinžal pogodio sustav protuzračne obrane Patriot u Kijevu, što je „u suprotnosti s informacijama iz Ukrajine o obaranju svih hiperzvučnih projektila“ jer je ministarstvo obrane Ukrajine demantiralo informacije o uništenju Patriota.





Međutim, isti medij dalje navodi kako je ta tema naveliko aktualizirana u ruskoj vojnoj javnosti – i to zahvaljujući, kako se pokazalo, ukrajinskoj pjevačici Inni Voronovoj koja je snimila rad protuzračne obrane u Kijevu i objavila to na Instagramu (tamo su je već kritizirali zbog toga, nakon čega obrisala je video i snimila ispriku) – navodi medij Strana.

Na snimci se, naime, vidi mjesto gdje intenzivno radi sustav protuzračne obrane. Nakon nekog vremena, na ovom mjestu vidljiv je bljesak, što se u ruskim telegram kanalima tumači kao uništenje Patriota.

Predstavnik Zračnih snaga Ukrajine odbio je potvrditi ili demantirati izjavu ruskog ministarstva obrane o uništenju američkog sustava PRO. “Nećemo komentirati ruske izvore”, kazao je Juri Ignat.

Zanimljivo je da je jutro nakon ovog raketnog napada Vladimir Zelenski održao sastanak Stožera – navodi Strana i dodaje kako „to nije prvi put da se to događa neposredno nakon velikog raketiranja (na primjer, dogodilo se to nakon udara u noći na 8. svibnja)“.

To jest, očito, “lov” na glavni američki sustav protuzračne obrane uistinu se dogodio (a to je potvrdio, posebice, Kličko) – navodi ukrajinski medi. „Na to ukazuje masovno ispaljivanje projektila – kako bi se, vjerojatno, “preopteretio” sustav protuzračne obrane i identificirale lokacije Patriota, a zatim ih u polju detekcije pogodilo hiperzvučnim projektilom.“

Krajem dana ruske su informacije djelomično potvrđene na Zapadu. CNN je rekao da je Patriot vjerojatno oštećen, ali ne i uništen ruskim raketama ispaljenim na Kijev – navodi Strana.

Prema američkom dužnosniku, “SAD još uvijek procjenjuje razmjere štete. To će odrediti treba li sustav potpuno zatvoriti ili će ga Ukrajinci jednostavno popraviti na licu mjesta.” – zaključuje ukrajinski medij, koji i dostavlja snimku na kojoj se vidi eksplozija nakon prethodnog aktivnog djelovanja proturaketnog sustava u gradu Kijevu – za koju ruska strana tvrdi da predstavlja uništenje Patriota hiperzvučnim Kinžalom.

Snimak je objavljen na platformi telegram:

https://vk.com/video-123538639_456298833

S druge pak strane, ruski ministar brane Sergej Šojgu jučer je demantirao izjave Kijeve o uništenju ruskih Kinžala.

Rusko MO jučer je izvijestilo i da su istog dana ruske protuzračne snage uništile sedam krstarećih projektila dugog dometa Storm Shadow koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija.

Te su dvije rakete dan ranije pogodile ciljeve u gradu Luhansku, što je bio prvi ukrajinski napad na taj grad nakon dugo vremena, otkako su još prošle godine ruske snage gotovo u potpunosti ovladale tom najistočnijom ukrajinskom regijom.

 

Komentari

komentar

You may also like