Rusija i Kina stvaraju zajednički fond za zrakoplovnu industriju vrijedan više od milijardu dolara

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Kinu sigurno ne odlazi u turistički posjet. Vremena za takav luksuz nema. Puno prije će biti da se u svezi tog posjeta „iza brda nešto krupno valja“ i da ćemo nešto od toga – posve sigurno ne sve – i mi moći doznati.

Ono što sigurno hoćemo odnosi se na slijedeću vijest:

Naime, kako upravo javlja agencija TASS, Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) i njegovi kineski partneri osnovat će Fond za razvoj industrije civilnog zrakoplovstva s proračunom od 100 milijardi rubalja (oko 1, 2 milijarde dolara, op.GN.).

Stvaranje Fonda tempirano je s posjetom ruskog predsjednika  Putina Pekingu, gdje počinje treći međunarodni forum “Jedan pojas, jedan put”.

Navedeni fond osmišljen je za ulaganje u zrakoplovne tvrtke i projekte u dvjema zemljama. Ulaganja u projekte u Rusiji i Kini bit će izvršena u nacionalnim valutama,” – navodi se u RDIF-u.

Osim sudjelovanja u samoj zrakoplovnoj industriji, Fond će ulagati u postojeće i buduće objekte zrakoplovne industrije i biti zainteresiran za nove digitalne i energetski učinkovite tehnologije. Obje strane ravnomjerno će ulagati u proračun Fonda.





Kirill Dmitriev, čelnik RDIF-a,  uvjeren je da će kao rezultat stvaranja Fonda Kina i Rusija moći brže i učinkovitije pokrenuti nove modele zračnog prijevoza i uvesti najprobojnije tehnologije.

“Također, ulaganja fonda pomoći će povećati opskrbu kineskog tržišta proizvodima ruskog civilnog zrakoplovstva”, – dodao je.

 





Komentari

komentar

You may also like