Rusija krši jedini uzajamni sporazum o nuklearnom oružju, američko Državno tajništvo upozorava Kongres

 

Rusija se ne pridržava jedinog postojećeg sporazuma o nuklearnom oružju između Moskve i Washingtona, upozorilo je američko Državno tajništvo u izvješću kojeg su predstavili Kongresu.

“Rusija ne ispunjava svoju obvezu prema Novom START ugovoru da omogući inspekcijske aktivnosti na svom teritoriju”, rekao je glasnogovornik Državnog tajništva. Dalje objašnjava: “Rusko odbijanje da omogući inspekcijske aktivnosti sprječava Sjedinjene Države u ostvarivanju važnih prava prema ugovoru i ugrožava održivost američko-ruske kontrole nuklearnog naoružanja”, prenosi The Washington Examiner.

Sporazum ograničava broj raspoređenih strateških nuklearnih bojevih glava na 1550. Sporazum također ograničava broj raspoređenih lansera interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), balističkih projektila koji se lansiraju s podmornica (SLBM) i teških bombardera na 800. Dopušteno je satelitsko i daljinsko praćenje, kao i 18 inspekcija na licu mjesta godišnje radi provjere pridržavanja druge strane.

Tim državnog tajnika Antonyja Blinkena iznio je problem čelnicima Kongresa. “Sve što Rusija treba učiniti je dopustiti inspekcijske aktivnosti na svom teritoriju, kao što je to činila godinama prema Novom START ugovoru i trebali su se s nama sastajati na sjednici Bilateralne konzultativne komisije. Ništa ne sprječava ruske inspektore da putuju u Sjedinjene Države i provode inspekcije”, tvrde.

Rusija je u posljednjem trenutku otkazala sastanak komisije koji se trebao održati u Kairu kako bi izrazila nezadovoljstvo američkom pomoći Ukrajini. “Naravno, događaji koji se odvijaju unutar i oko Ukrajine u ovom slučaju utječu na to”, rekao je u to vrijeme zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i dodao: “Kontrola naoružanja i dijalog u ovoj sferi ne mogu biti imuni na ono što se događa okolo, a šira slika, koja je prilično komplicirana i uvelike zabrinjavajuća, odigrala je ulogu”.





Ruski dužnosnici signalizirali su da zbog američkog pomaganja Ukrajini razmatraju raskid sporazuma, koji svakako ističe 2026. “Novi START bi mogao postati kolateralna žrtva. Spremni smo za takav scenarij”, rekao je Rjabkov jučer.

“Rusko jednostrano otkazivanje sastanka komisije i odbijanje ponovnog pokretanja inspekcija Novog START-a, još jednog ključnog načela sporazuma, zajedno s drugim izjavama dužnosnika njezine vlade, u najmanju ruku izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi s pridržavanjem Ruske Federacije”, poručili su republikanski čelnici Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Bidenovoj administraciji prošlog tjedna u pismu koje je objavio Financial Times. Pišu kako bi se raskid ugovora mogao “dogoditi u posebno opasno vrijeme kada i Rusija i Kina šire i moderniziraju svoje arsenale, Iran, država sponzor terora, nastavlja širiti svoj nuklearni program, a Sjeverna Koreja zvecka nuklearnim oružjem”.

Sjedinjene Države povukle su se iz druga dva sporazuma koja datiraju iz doba Hladnog rata tijekom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa zbog navodnih ruskih kršenja. Jedan je od tih sporazuma nametnuo je zabranu kopnenih krstarećih projektila srednjeg dometa, no NATO je optužio Rusiju da je otvoreno prekršila dogovor. Predsjednik Joe Biden pristao je na produljenje novog START ugovora 2021., a njegov kabinet se sada nada da će izbjeći potpuni raskid.





Komentari

komentar

You may also like