Rusija osnažila obranu vojne baze u Tadžikistanu

Ruski protutenkovski raketni sustavi Kornet poslani su u 201. rusku vojnu bazu stacioniranu u Tadžikistanu, izvijestila je u utorak tiskovna služba Središnjeg vojnog okruga Rusije, piše TASS.

“Pošiljka naprednih protutenkovskih raketnih sustava Kornet stigla je u 201. rusku vojnu bazu stacioniranu u Tadžikistanu. Novi sustavi stupili su u službu s topničkim postrojbama ruske vojske”, pišu u priopćenju.

Protutenkovski raketni sustav dizajniran je za uništavanje neprijateljskih tenkova, oklopnih vozila i zračnih ciljeva, uključujući helikoptere i bespilotne letjelice.

Ruska baza 201. smještena u Tadžikistanu najveći je ruski vojni objekt izvan granica Ruske Federacije. Vojna baza smještena je u gradovima Dušanbe i Bokhtar. Stacionirane su jedinice mehaniziranog pješaštva, oklopne, topničke i izviđačke jedinice, snage protuzračne obrane te jedinice za kemijsku i biološku zaštitu.

Prema sporazumu potpisanom u listopadu 2012., ruska vojna baza u Tadžikistanu ostat će do 2042. Početkom ovog mjeseca Rusija je održale zajedničke vojne vježbe s vojskom Tadžikistana i Uzbekistana. Vojne vježbe blizu granice s Afganistanom, kao i pojačano naoružavanje sigurno imaju veze s kaosom u Afganistanu.

Putin je ranije najavio kako je jedan od “prioritetnih zadataka” sprječavanje širenja terorizma iz Afganistana u okolne zemlje. Također je naglasio kako ne želi smještaj izbjeglica iz Afganistana u okolne zemlje, među ostalim, jer Rusija s njima nema sustav viza, pa je teško kontrolirati tko bi završio u Rusiji. Također, Vladimir Putin je upozorio i na mogućnost novih ruta izvoza droge.





Ruski predjsednik je, nakon objave o pojačanju baze, Zapad optužio da povlačeći se iz Afganistana iza sebe ostavlja kaos i dovodi u veliku opasnost druge zemlje.

“Prijeti opasnost da će teroristi i razne skupine koje su pronašle utočište u Afganistanu iskoristiti kaos koji su iza sebe ostavili naši zapadni partneri”, rekao je Putin, dodavši da bi mogli izazvati eskalaciju i u susjednim zemljama, prenosi AFP.

“To je izravna prijetnja za naše saveznike i za našu zemlju”, rekao je ruski predsjednik, misleći na zemlje u susjedstvu Afganistana, poput Tadžikistana i Uzbekistana.





Komentari

komentar

You may also like