Ruska vojska slučajno ispustila bombu od 1500 kg na svoj grad

Ruska vojska je slučajno bacila snažnu bombu na jedno od područja koje ona kontrolira, izvijestio je Daily Express. Bomba teška 1,5 tona, za koje se vjeruje da je FAB-1500, pogodila je krov trgovine u Jenakijevu, istočnom dijelu Donjecke oblasti. Grad od oko 70 tisuća stanovnika se nalazi oko 40 km sjeveroistočno od grada Donjecka i oko 25 km od prve linije borbe.

Grad je zauzela Rusija 2014. i sada je dom mnogim proruskim separatistima. U kratkom videu koji je podijelio Telegram kanal “Tipični Donjeck”, trgovina je puna krhotina dok su velike rupe vidljive na stropu i jednom od zidova. Iako bomba nije eksplodirala, hitne službe bile su na mjestu događaja kako bi osigurale sigurnost ljudi u okolici.

Moćna bomba

FAB-1500 je eksploziv sovjetske izrade koji se obično lansira iz borbenih zrakoplova. Može precizno manevrirati prema ciljevima udaljenim do 50 km, što otežava obaranje sustavima protuzračne obrane. Bomba koristi sustav navođenja i iskačuća krila koja joj omogućuju djelomično “jedrenje” kroz zrak.





Rusija od ove godine koristi bombe FAB (broj je oznaka za težinu) u Ukrajini, probijajući ukrajinsku obranu i mijenjajući ravnotežu na bojišnici. Oružje, koje može napraviti krater širok 15 metara navodno je nanijelo veliku štetu termoelektranama, tvornicama i neboderima u ratom razorenoj zemlji.

Da je bomba eksplodirala u trgovini u Donjecku, izazvala bi katastrofalnu štetu i nanijela veliki udarac moralu ruske vojske. 

Nije prva takva greška

U srpnju 2022. ukrajinska vojska podijelila je video kako ruske snage greškom obaraju svoj najnoviji borbeni zrakoplov – lovac-bombarder Su-34M. Sljedeće su godine moskovske trupe oborile bespilotnu letjelicu koju je isporučio Iran nakon što su je zamijenile s ukrajinskom. Slučajno je pala i ruska bombu u ruskom gradu Belgorod prije godinu dana.





Vojna analiza Zorana Metera: Ruske snage uvode u rat razorne vođene bombe od 1500 kg

Komentari

komentar

You may also like