Ruski plin ponovo krenuo za Njemačku plinovodom Sjeverni tok

Strahovi su se pokazali neopravdanim. Njemačka i EU mogu odahnuti – ruski plin, kako je Gazprom i obećao, krenuo je jutros, nakon planskog desetodnevnog remonta, ponovo u smjeru energentima žedne Njemačke preko plinovoda Sjeverni tok.

Već je tjednima Europom kružio bauk od mogućeg ruskog „zavrtanja ventila“ iako je ruski državni vrh neprestano ponavljao kako Gazprom izvršava sve svoje obveze prema kupcima bez iznimke. Iznimke su samo oni koji odbijaju plaćati plin u rubljama nakon Putinove uredbe o tome, izdane još početkom travnja ove godine, i kojima su zbog toga isporuke obustavljene (za sada su to samo Bugarska, Poljska i Finska).

Vijest o ponovnom pokretanju Sjevernog toka potvrdio je za njemačku dpa glasnogovornik operatera plinovoda – tvrtke Nord Stream AG koja je u većinskom vlasništvu Gazproma. Kazao je da su najnovije količine opskrbe plinom iste kao one najavljene prije razdoblja održavanja – oko 67 milijuna kubičnih metara dnevno – i odgovaraju oko 40 posto maksimalnog kapaciteta opskrbe, kao i to, da je moguće da će se količine mijenjati tijekom dana, jer je potrebno određeno vrijeme za stabilizaciju protoka.

Maksimalni kapacitet tog ključnog plinovoda za opskrbu plinom Njemačke i pojedinih, njoj susjednih zemalja je 55 milijardi m3 plina godišnje ali on nikada ne radi punim kapacitetom, iako bi to mogao, zbog barijera koje su u tom smislu postavili EU regulatori sukladno svojim plinskim direktivama i sl.

 

Komentari

komentar





You may also like