Ruski rubalj jača u odnosu na euro i dolar

Ruski rubalj skočio je na 6% u odnosu na euro i to je najviša vrijednost u odnosu na euro u posljednjih sedam godina, što ga čini trenutno jednom od najjačih valuta na svijetu.

Rubalj se jučer popodne trgovao na 58.75 u odnosu na euro, što je njegova najveća vrijednost od početka lipnja 2015., javlja Reuters. Također, rubalj je porastao za 4.6% u odnosu na dolar, tj. na 57.47,  što je najveća vrijednost rublja u odnosu na dolar od kraja ožujka 2018. Također, rubalj je narastao za 40% u odnosu na dolar od u odnosu na tečaj u siječnju.

Zapadni analitičari tvrde da je porast uglavnom umjetan jer je vrijednost ruske valute povećana strogim kontrolama kapitala koje je nametnula Središnja banka Rusije . Vrijednost je također povećana rastućim cijenama robe, poglavito energije, koje su Rusiji donijele neočekivani prihod od preko 100 milijardi eura za naftu i plin izvezene u Europu od početka rata. Također, rublju je pomogla i mjera da se ruski plin mora plaćati u toj valuti. Neki ekonomisti su trenutnu jak rubalj nazvali “nizozemskom bolešću na steroidima” jer je vrijednost valute narasla zbog sličnog priljevom robnog izvoza koji je povisio nekadašnji nizozemski gulden kada je ta zemlja počela proizvoditi plin. Također, jedan od znakova da je rusko gospodarstvo i dalje pod teškim pritiskom je da je inflacija u Rusiji više nego dvostruko viša od stope inflacije u SAD-u, prenosi američki CBS.

Zbog bolje likvidnosti, čini se da Kremlj iskorištava svoju nevjerojatnu dobit kako bi pojačao pritisak na Europu i prekinuo je opskrbu plinom za više zemalja, bilo tako što ih je potpuno prekinuo ili kako bi dramatično smanjio protoke prema zapadu.

Komentari

komentar
You may also like