Ruski sud zamrznuo imovinu tvrtke Volkswagen u Rusiji

Ruski sud u ponedjeljak je zamrznuo svu imovinu tvrtke Volkswagen u Rusiji, što je posljednja prepreka jednogodišnjim naporima njemačkog proizvođača automobila da ugasi svoje poslovanje u Rusiji, piše Reuters.

Volkswagen je, zajedno s drugim stranim proizvođačima automobila, obustavio poslovanje u Rusiji prošle godine nakon što su zapadne zemlje uvele neviđene sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Volkswagen pokušava prodati svoju rusku imovinu, uključujući vodeću tvornicu u gradu Kaluga, koja ima proizvodni kapacitet od 225.000 vozila godišnje i koja je zatvorena od ožujka 2022.

Ruski proizvođač automobila GAZ, koji je bio ugovoren za proizvodnju Volkswagenovih vozila u svojoj tvornici u Nižnjem Novgorodu, pokušao je zaustaviti bilo kakvu prodaju u sklopu tužbe protiv njemačkog proizvođača automobila zbog, kako GAZ kaže, kršenja ugovora nakon što je Volkswagen raskinuo ugovor o proizvodnji u kolovozu. U sudskim podnescima, GAZ je rekao da su Volkswagenovi pokušaji izlaska s ruskog tržišta ugrozili vlastite interese i traži 15,6 milijardi rubalja (201,3 milijuna dolara) odštete zbog raskinutog ugovora.

Ruski sud u ponedjeljak je pristao zamrznuti svu Volkswagenovu imovinu u Rusiji dok traje spor s GAZ-om, pokazali su sudski dokumenti, što je dodatno otežalo napore Volkswagena da ugasi svoje poslovanje u Rusiji.

Ranije ovog tjedna, češki proizvođač automobila Škoda Auto, dio Volkswagen Grupe, rekao je da je u završnoj fazi dogovora o prodaji svoje imovine u Rusiji.

Planovi za napuštanje ruskog tržišta





Rusija nalaže da tvrtke iz “neprijateljskih” zemalja – onih koje su pogodile Rusiju sankcijama – moraju dobiti odobrenje vladine komisije za prodaju bilo koje ruske imovine.

Strani ulagači strahuju da bi Rusija mogla krenuti u nacionalizaciju strateške imovine otkako su uvedena ograničenja prodaje.

Prošlog srpnja predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret o preuzimanju pune kontrole nad plinskim i naftnim projektom Sakhlain-2 na dalekom istoku Rusije, efektivno preuzevši gotovo 50% projekta od Shella i dviju japanskih trgovačkih kompanija.





Ostali vodeći zapadni proizvođači automobila napustili su rusko tržište. Prošle godine francuski Renault prodao je svoj većinski udio u Avtovazu ruskom državnom subjektu za simboličnu naknadu od jedne rublje – čime je efektivno otpisao imovinu koju je prethodno procijenio na 2,2 milijarde eura.

Ruska automobilska industrija jedna je od najteže pogođenih odlukom Moskve da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači prošle godine. Industrija koja se prethodno oslanjala na zapadna ulaganja, opremu i dijelove, prošle je godine pala za neviđenih 67% na najnižu razinu od raspada Sovjetskog Saveza.

Rusija preuzima kontrolu nad plinskim projektom Sakhalin-2

Komentari

komentar

You may also like