Potpuni kolaps odnosa! Rusko MVP zabranilo ulazak u zemlju najvišem vodstvu EU

Odnosi Europske unije i Rusije nezaustavljivo “pucaju po šavovima”! Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prije cca sat vremena potpisao uredbu prema kojoj će od sutra, 1. travnja, Rusiji neprijateljske zemlje – među kojima se nalazi i EU kao cjelina – morati ruski plin plaćati isključivo u rubljama, bez obzira na postojeće tj. važeće ugovore (o tome smo izvijestili u prethodnoj vijesti), upravo je stigla nova vijest iz Moskve koja spomenutu uvodnu tezu samo dodatno potvrđuje.

Rusija je stavila najviše vodstvo Europske unije na svoju „crnu listu“, navodi se u  ruskom Ministarstvu vanjskih poslova. Precizira se da, kao odgovor na proturuske sankcije, Ruska Federacija proširuje popis predstavnika zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju.

U tekstu objavljenom na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da politika sankcija EU protiv Rusije već “prelazi sve granice”. Domaće tvrtke i pojedini građani masovno su i proizvoljno podvrgnuti jednostranim ograničenjima, dok se međunarodne pravne norme zanemaruju. Na primjer, osobni podaci su javno dostupni.

“Reagirajući na masivne jednostrane sankcije Europske unije, u skladu s načelom reciprociteta, koji je temelj međunarodnog prava, ruska strana značajno je proširila popis predstavnika država članica EU i europskih struktura, …kojima je zabranjen ulazak na teritorij naše zemlje. Sankcije se odnose na najviše vodstvo Europske unije, uključujući niz europskih povjerenika i šefova vojnih struktura EU-a, kao i na veliku većinu članova Europskog parlamenta koji promiču proturusku politiku.“

“Svako neprijateljsko djelovanje od strane EU i njenih država članica neizbježno će biti praćeno oštrim odgovorom”, dodalo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. “Svojim djelovanjem Europska unija ne samo što dovodi u slijepu ulicu odnose s Rusijom, već i ugrožava dobrobit i sigurnost vlastitih građana, kao i stabilnost globalnog financijskog i gospodarskog sustava”, navedeno je u priopćenju ruskog MVP.

Delegaciji EU-a u Moskvi predana je usmena nota o mjerama protuodgovora na proturuske sankcije EU-a.





 

Komentari

komentar





You may also like