SAD bi trebao biti zabrinut za transparentnost vlastitih izbora – rusko veleposlanstvo

Sjedinjene Države trebale bi se brinuti o osiguravanju transparentnosti vlastitih izbornih procesa umjesto da se miješaju u unutarnje poslove Rusije, navodi se u komentaru koji je objavilo rusko veleposlanstvo u Washingtonu.

“Glasnogovornik State Departmenta Ned Price optužio je ruske vlasti za široko rasprostranjeno kršenje načela slobodnog glasovanja tijekom nedavnih regionalnih i općinskih izbora kao i za progon oporbenih kandidata i aktivista. Pozivamo administraciju da se pozove na podatke koje je objavilo središnje izborno tijelo Komisije (CEC) Rusije i suzdrži se od bilo kakvih neutemeljenih izjava. Sjedinjene Države bi radije obratile pozornost na transparentnost vlastitih izbornih procesa umjesto da se miješaju u naše unutarnje stvari”, piše u komentaru objavljenom na Telegram kanalu veleposlanstva.

Ranije je šefica SIP-a Ella Pamfilova rekla da nakon izbora nije zabilježen niti jedan prigovor koji bi mogao utjecati na njihove rezultate. Rusija je od 9. do 11. rujna održala izbore za 15 najviših regionalnih dužnosnika (od kojih su 14 bili izravni izbori, dok je čelnika Republike Adigeje biralo njezino zakonodavno tijelo). Ostali izbori bili su za zastupnike šest regionalnih zakonodavnih tijela, 12 gradskih vijeća regionalnih prijestolnica i zamjenike tijela lokalne samouprave. Online glasovanje bilo je dostupno u osam regija, uključujući i u Moskvi.

Komentari

komentar

You may also like