SAD nudi nagradu do 15 milijuna dolara za informacije o grupi hakera Conti

Sjedinjene Američke Države ponudile su u petak nagradu do 15 milijuna dolara za informacije o ruskoj ransomware (ucjenjivački softver/program op.a. ) grupi hakera poznatoj pod nazivom Conti, koja je okrivljena za napade kibernetičke iznude diljem svijeta, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

FBI procjenjuje da je više od tisuću žrtava grupe Conti ukupno platilo više od 150 milijuna dolara u plaćanju ransomwarea, naveo je Price. “Nudeći ovu nagradu, Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju predanost zaštiti potencijalnih žrtava ransomwarea diljem svijeta od iskorištavanja od strane kibernetičkih kriminalaca”, rekao je. Nagrada se sastoji od 10 milijuna dolara za identifikaciju ili lociranje vođa skupine i 5 milijuna dolara za informacije koje rezultiraju uhićenjem bilo koga tko je u zavjeri s Contijem.

FBI je prošle godine ustvrdio da je Conti odgovoran za napad na 16 medicinskih mreža i mreža hitne pomoći u Sjedinjenim Državama. Price je dodao da je Conti okrivljen za napad u travnju na porezne i carinske platforme Kostarike, koji je utjecao na vanjsku trgovinu te srednjoameričke zemlje.

Kibernetičko ​​oružje ne može odmah ubiti ljude, ali je vrlo destruktivno – sposobno nanijeti ozbiljnu štetu financijskim sustavima, električnim mrežama i drugoj bitnoj infrastrukturi. Što je najvažnije, države imaju daleko veću vjerojatnost da će koristiti kibernetičko oružje od drugog oružja za masovno uništenje jer ga je lakše izgraditi, lakše se sakriti, od njega se iznimno teško braniti i gotovo ga je nemoguće odvratiti, piše Foreign Affairs.

U veljači je skupina Conti obećala da će napasti neprijatelje Kremlja ako odgovore na rusku invaziju na Ukrajinu.

 





Medij: Novi hladni rat uskoro bi se mogao zahuktati

Komentari

komentar





You may also like