SAD razmatraju mogućnost smanjenja uvoza ruskog urana i njegovu zamjenu kazahstanskim

Američko Ministarstvo energetike spremno je surađivati ​​s Kongresom po pitanju smanjenja razine uvoza urana iz Ruske Federacije kroz povećanje vlastite proizvodnje, kao i zamjenskim uvozom iz Kazahstana.

To je 6. svibnja izjavila čelnica tog ministarstva Jennifer Granholm, odgovarajući na pitanja zastupnika u Zastupničkom domu Kongresa, izvješćuje Eadayli.

Mnogi su kongresmeni izrazili zabrinutost zbog činjenice da Sjedinjene Države uvoze značajan dio urana iz Ruske Federacije. Predložili su povećanje američke proizvodnje koristeći pogone korporacije Centrus, koja je prethodno potpisala ugovor s Ministarstvom energetike o stvaranju kaskade centrifuga za proizvodnju goriva s visokim udjelom nisko obogaćenog urana (HALEU) za moderne reaktore (radi se o uranu s obogaćenjem od 5% do 20%) …

Uz povećanja proizvodnje zakonodavci su predložili i pronalazak zamjene za uvoz urana iz Ruske Federacije. Član odbora Chuck Fleischman nazvao je “sramotnim nedostatkom unutarnjeg izvora urana u zemlji“.

“Sviđa mi se ideja da možemo raditi na materijalu koji možemo dobiti iz Kazahstana ili nekoga drugoga. Potrebni su nam kapaciteti za obogaćivanje kako za naše programe nacionalne sigurnosti, tako i za sljedeću generaciju nuklearnih reaktora. Uistinu vjerujem da je vlastiti izvor obogaćenog urana važan za zemlju”, izjavila je Granholm.

Prošle godine američko Ministarstvo trgovine i ruska državna korporacija Rosatom dogovorili su se o povremenom ažuriranju uvoznih kvota i faznom smanjenju američkog uvoza ruskog urana.





Rosatom je napomenuo da će se prilagodba kvota izračunati na temelju relativnih vrijednosti potreba američkih nuklearnih elektrana i ovisit će o prognozama za razvoj tržišta nuklearne energije. Sklapanje ugovora unutar utvrđenih kvota i dalje će se provoditi na konkurentnoj osnovi slijedeći rezultate natječajnih postupaka.

Prema službenim podacima iz rujna 2020., Kanada je na prvom mjestu glavnih izvoznika urana u Sjedinjene Države (21%), a slijede Kazahstan i Australija (oba po 18%), Rusija (15%) i Uzbekistan (9%).

Komentari

komentar





You may also like