SAD smatra da Rusija neće koristiti nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države ne vjeruju da postoji prijetnja da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje unatoč nedavnoj eskalaciji moskovske retorike, rekao je u petak visoki američki obrambeni dužnosnik, izvještava Reuters.

“Nastavljamo svaki dan pratiti njihove nuklearne sposobnosti najbolje što možemo i procjenjujemo da ne postoji prijetnja od upotrebe nuklearnog oružja i da nema prijetnje teritoriju NATO-a”, rekao je novinarima anonimni dužnosnik.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da Zapad ne bi trebao podcjenjivati ​​povećane rizike od nuklearnog sukoba oko Ukrajine.  Rusija je ranije ovog mjeseca objavila do jeseni planira rasporediti svoje novoispitane interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na SAD.

Zabrinutost Zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porasla je nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače govorom u kojem se osvrnuo na moskovske nuklearne snage i upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put “odvesti do takvih posljedica na koje nikada u povijesti niste naišli”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ovog tjedna kako ne očekuje daljnje ruske vojne neuspjehe u Ukrajini koje će natjerati Putina da tamo koristi taktičko nuklearno oružje, rekavši da ruski čelnik ima prostora za manevriranje i okončanje sukoba.

Ranije ovog mjeseca direktor CIA-e William Burns rekao je da se prijetnja da Rusija potencijalno koristi taktičko ili nuklearno oružje niskog učinka u Ukrajini ne može olako shvatiti, ali da CIA nije vidjela puno praktičnih dokaza koji bi pojačali tu zabrinutost, piše Reuters.





Ruska invazija na Ukrajinu ostavila je tisuće mrtvih ili ozlijeđenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila više od 5 milijuna ljudi da pobjegnu u inozemstvo. Moskva svoju akciju naziva “specijalnom operacijom” demilitarizacije svog susjeda.

Komentari

komentar





You may also like