SAD strahuje da bi problemi s opskrbom plinom mogli potkopati jedinstvo Europske unije protiv Rusije

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena strahuje da bi nestašice plina uzrokovane padom opskrbe iz Rusije mogle potkopati jedinstvo Europske unije protiv Moskve, izvijestio je CNN pozivajući se na američke dužnosnike, a prenosi Tass.

Prema jednom od izvora, koordinator američkog predsjednika za globalnu energiju Amos Hochstein otputovao je u Pariz i Bruxelles kako bi razgovarali o američko-europskom planiranju za nepredviđene situacije u slučaju nestašice plina zimi.

“Utjecaj na Europu mogao bi se kao bumerang vratiti na SAD, skokom cijena prirodnog plina i električne energije”, izvijestio je CNN pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika. “To će također biti veliki test europske otpornosti i jedinstva protiv Rusije.”

Ovaj tjedan Washington također namjerava razgovarati s Europom o načinima povećanja proizvodnje nuklearne energije. Konkretno, Sjedinjene Američke Države nadaju se da će uvjeriti njemačku vladu da odgodi svoje planove postupnog ukidanja korištenja nuklearne energije i produži rad svoje tri nuklearne elektrane.

U ponedjeljak je ruski energetski div Gazprom objavio da je morao obustaviti rad još jedne turbine koju je napravio Siemens jer je došla do točke kapitalnog popravka. To će rezultirati padom kapaciteta kompresorske stanice Portovaya na gotovo polovicu – sa 67 na 33 milijuna kubnih metara dnevno. Na to je prošli tjedan upozorio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Plinovod Sjeverni tok radi sa samo 40% kapaciteta (67 milijuna kubičnih metara dnevno) od sredine lipnja zbog odgođenog povratka Siemensove turbine otpremljene na popravak u Kanadu. Nakon brojnih zahtjeva Njemačke, Kanada je pristala vratiti popravljenu turbinu 9. srpnja. Međutim, Gazprom kaže da još uvijek postoje neriješena pitanja u vezi sa sankcijama EU-a i UK-a, koja se moraju riješiti prije nego što se turbina otpremi i instalira u Rusiji, a druge turbine mogu poslati na popravak.





Europska komisija tvrdi da sankcije EU protiv Rusije ne pokrivaju opremu za tranzit plina.

Mediji: Kanada je Njemačkoj poslala plinsku turbinu za Sjeverni tok





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like