SAD tvrdi da ne podržava ukrajinske napade unutar Rusije

Bijela kuća priopćila je da ne podržava Ukrajinu u pokretanju napada unutar Rusije nakon što su dva drona iz Ukrajine ranije u ponedjeljak oštetila zgrade u Moskvi, izvještava Reuters.

“Općenito ne podržavamo napade unutar Rusije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na konferenciji za novinare.

Rusija je obećala poduzeti oštre mjere odmazde protiv Ukrajine, nazvavši dva napada bespilotnim letjelicama, uključujući i onaj u blizini sjedišta Ministarstva obrane, drskim terorističkim činom.

“Ovo je rat koji je započela Rusija. Ovo je njihov rat”, kazala je Jean-Pierre. “I oni to mogu okončati u bilo kojem trenutku povlačenjem snaga iz Ukrajine umjesto pokretanja brutalnih napada na civile.”

Nitko nije ozlijeđen u napadu u Moskvi – najznačajnijem napadu te vrste otkako su dva drona stigla do Kremlja u svibnju. Jedna bespilotna letjelica pogodila je blizu ruskog obrambenog stožera u simboličnom udaru koji je naglasio domet takvih bespilotnih letjelica, a visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da će biti još napada.

Kijev je u ponedjeljak priopćio da je napad ruske bespilotne letjelice uništio ukrajinska skladišta žita na rijeci Dunav i ranio sedam osoba.





Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 17 ukrajinskih bespilotnih letjelica korišteno tijekom noći u napadima na Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine. Napali su skladište strjeljiva i oštetili stambenu zgradu, izjavio je čelnik Krima postavljen od strane Rusije.

Novi zračni napad na Kijev

Rusija je u utorak rano ujutro pokrenula šesti zračni napad na Kijev ovog mjeseca, priopćila je vojna uprava ukrajinske prijestolnice.





Rusija je napala glavni grad Ukrajine bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje. Prema preliminarnim informacijama, sve su letjelice srušene od strane ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava, izvijestio je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave.

Informacije se još prikupljaju, no za sada nema žrtava ni značajnije materijalne štete, prenosi Reuters.

Sirene za uzbunu oglasile su se oko sat i pol iza ponoći, a osim na području Kijeva čule su se na većem dijelu istoka zemlje.

Ratno zrakoplovstvo izdalo je upozorenje od zračnih napada za istočne i jugoistočne regije, s obzirom da postoji nova prijetnja od napada balističkim oružjem na spomenuta područja, stoji u njihovoj objavi na Telegramu.

Ukrajinska vojska pogodila četiri ruska novinara kazetnim bombama; Gađaju i preko granice

 

Komentari

komentar

You may also like