SAD uvode sankcije protiv velikih kineskih naftnih tvrtki

Foto: preuzeta s portala The National

Niz američkih medija navodi kako je odluka Trumpove administracije o sankcijama na izvoz iranske nafte i svih onih koji u njemu sudjeluju jako smanjila izvoz iranskog „crnog zlata“. Međutim, to nije zaustavilo niz velikih ekonomskih suparnika SAD-a da nastave kupnju iranske nafte. Tako iransku naftu ne nastavlja kupovati samo Kina, već i druge zemlje Azije i Sredozemlja, barem tako tvrdi medij The New York Times (NYT) ali i ne samo on.

NYT piše kako je u travnju 2018.g. Iran izvozio 2,5 milijuna barela nafte dnevno (radi se o vremenu prije Trumpove odluke o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom, donešene početkom svibnja iste godine, op. a.). Godinu dana kasnije taj broj iznosio je 1 milijun barela nafte dnevno. U lipnju su tankeri u iranskim lukama utovarali 500 tisuća barela nafte dnevno, prema navodima pojedinih analitičara iz tvrtke Kpler.

Naravno, takav podatak nije prošao neprimjećen od strane Trumpove administracije, koja postojano prati kretanje tankera, povezanih s velikim kineskim državnim naftnim kompanijama. Posljednjih mjeseci kineska energetska tvrtka China National Petroleum Corp (CNPC) kroz svoju tvrtku-kćer Bank of Kunlun pokrenula je čitavu tankersku flotu, kako bi prevezla iransku naftu u Kinu. NYT je sastavio kompletnu kartu po kojim se sve smjerovima kreću ti tankeri, a postoje i satelitski snimci tankera, usidrenih u kineskim lukama.

Prošli je tjedan američko Ministarstvo financija uvelo sankcije protiv kineskog naftnog trejdera „Zhuhai Zhenrong“, koji kupuje iransku naftu. Ta je odluka trebala dati na znanje i drugim kineskim tvrtkama i svima onima u svijetu koji kupuju iransku naftu, što ih očekuje ako počmu kupovati iransko „crno zlato“, a istodobno žele i dalje obavljati poslove sa SAD-om.

Ali ako se SAD usmjere na CNPC, najvećeg kineskog proizvođača nafte, to će dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba, u vrijeme kada napetosti u odnosima između dviju zemalja – globalnih mega-ekonomija – dostižu kritičnu točku.
Treba naglasiti kako je spomenuta tvrtka-kćer Bank of Kunlun i njezina tvrtka-kćer PetroChina službeno registrirana na burzi i vrši operacije u SAD-u, a njezine dionice nalaze se na njujorškoj burzi. Tvrtka ima partnerske odnose s mnogim međunarodnim energetskim tvrtkama, poput Ineos-a.





Predstavnici Bank of Kunlun izjavili su kako banka ne sudjeluje u uvozu sirove nafte i negiraju da je prekršila bilo kakve zakone. Međutim, izvori u Washingtonu, upoznati sa situacijom i poslovanjem te banke, govore kako nju SAD smatraju „lošim igračem“ i da „tu banku kineska vlada smatra potrošnom robom“. Upravo tim riječima stanje je opisao jedan od bivših visokih službenika američke obavještajne službe.

Sukob s tom bankom može završiti rizicima koji će omesti američku strategiju, poglavito po pitanju Sjeverne Koreje, navodi američki medij. Podsjećamo kako je Geopolitika News već ranije, uoči summita G20 u Osaki i susreta Xi Jinping – Donald Trump pisala kako Trumpova administracija s Pekingom mora biti oprezna nakon obnove strateških veza između Kine i Sjeverne Koreje, potvrđenih nakon posjeta kineskog čelnika sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu u Pjongjang, svega nekoliko dana uoči summita u Osaki. Bilo kakav novi značajniji potres na relaciji Washington-Peking, tada smo pisali, značit će i vrlo sumornu perspektivu američko-sjevernokorejskih pregovora o denuklearizaciji, Trumpu toliko bitnih uoči američkih predsjedničkih izbora krajem iduće godine (vidi poveznicu ispod teksta).
U istom smislu Dennis Wilder, bivši visoki službenik CIA-e i Bijele kuće za američki medij tvrdi slijedeće: „Ne smije se od Kine tražiti da se s nama suglasi oko Irana i Sjeverne Koreje, a da se u isto vrijeme uništavaju njezine korporacije.“

Neovisno o tome Trump je Kinu nazvao „deviznim manipulatorom“, pa se čini kako je Washington izabrao oštar pristup riješenju problema. Hoće li biti uvedene sankcije protiv kineskog energetskog diva CNPC i ostalog dijela njezinog energetskog sektora još se ne zna. Ali je već sada razvidno kako je Peking jasno dao do znanja kako je spreman postati spasitelj Irana u za njega vrlo teška vremena. I u tome, vjerojatno, neće ostati usamljen.





Xi Jinping stigao u Sjevernu Koreju: signal SAD-u da bez Pekinga dogovora s Pjongjangom nema

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like