Sirija dala “zeleno svjetlo” za tranzit energije iz Egipta u Libanon kroz svoj teritorij

Sirija je danas izjavila da pozdravlja zahtjev Libanona za uvozom egipatske energije preko sirijskog teritorija nakon što su libanonski ministri posjetili Damask, prenosi Reuters.

Plan uključuje korištenje egipatskog plina za proizvodnju električne energije u Jordanu koja će se zatim preko Sirije i njene postojeće mreže prenijeti u Libanon

Libanon pati od nestašice energije koja je prisilila gašenje čak i osnovne infrastrukture, uključujući i bolnice. Kriza je posljedica šireg i dubokog financijskog sloma koji je devastirao gospodarstvo od 2019.

Libanonsko izaslanstvo, predvođeno Zeinom Akkar, koja obnaša funkciju ministrice vanjskih poslova u privremenoj vladi, imalo je za cilj sa Sirijom dogovoriti uvjete za ovaj energetski plan kojeg podržavaju i iz SAD-a.

“Sirijska strana pozdravila je zahtjev i spremna je udovoljiti”, rekao je Nasri Khoury, glavni tajnik libanskog Višeg vijeća, u kratkom priopćenju nakon sastanka.

Američke sankcije protiv Damaska ​​otežavajuć su faktor u nastojanju da se na ovaj način Libanonu pomogne preko Sirije, ali kongresmeni koji su ovaj tjedan posjetili Bejrut rekli su da Washington traži načine da olakša energetski transport. Američka veleposlanica u Libanonu, Dorothy Shea također je rekla da postoji volja da se plan ostvari.





Dužnosnici libanonske vlade uglavnom su izbjegavali Siriju od početka rata 2011. godine kada je Bejrut usvojio politiku izbjegavanja regionalnih sukoba, unatoč tome što je šijitska skupina Hezbolah iz Libanona bila podrška Bašar al-Asadovoj vladi u Damasku.

Komentari

komentar





You may also like