Siromašniji najteže pogođeni mjerama: afrički rudnici propadaju zbog covid-19 restrikcija

Uslijed covid-19 restrikcija širom svijet, ograničenja putovanja i posljedične ugroze opskrbnog lanca, nastupili su veliki problemi za afričke rudnike, piše Reuters.

Naime, ugrožen je znatno opskrbni lanac za rudnike te se provodi znatno manje istraživanja rudnika. Naime, kako navodi Reuters, pozivajući se na S&P, rudarske kompanije smanjile su čak za 10 posto sredstva dodijeljena za istraživanje rudnika u Africi.

U Južnoj Africi, koja je vodeći proizvođač brojnih rijetkih metala i zlata, sredstva za istraživanje su na najnižoj razini u posljednjih 17 godina, dok druge afričke zemlje (Kongo, Burkina Faso i Gana), također bilježe oštar pad.

“Nitko neće investirati ako ne može tamo otići (do rudnika, op.a), vidjeti to, dodirnuti, šutnuti gume. Žele (investitori, op.a) posjetiti mjesto”, rekao je Errol Smart, čelnik australske kompanije Orion Minerals koja je vlasnik više rudnika u Južnoj Africi.

U drugim dijelovima svijeta također se osjeća posljedica covid-19 mjera na rudarski sektor. Tako su proračuni rudarskih kompanija za istraživanje u Latinskoj Americi smanjeni su za čak 21 posto, što je ogromna razlika u odnosnu na smanjenje od 1, 5 posto za SAD i Kanadu.

Analitičari to objašnjavaju okretanjem kompanija domaćem tržištu zbog sigurnosti u nepredvidljivom pandemijskom razdoblju.





Komentari

komentar

You may also like