Sulud prizor: Zašto se ukrajinski tenk T-72 popeo na oklopno vozilo MRAP? (Video)

Malo koji prizor može iznenaditi kada je u pitanju aktualni rat u Ukrajini, ali ljestvica apsurda se stalno podiže. Pojavila se snimka koja prikazuje ukrajinski tenk T-72 koji se nalazi doslovno na ukrajinskom oklopnom vozilu otpornom na mine i zasjedu (MRAP). Ranije snimke tog incidenta, snimljene odozgo ruskim dronom, počele su kružiti internetom prošlog tjedna.

Video o kojem je riječ podijeljen je jučer na ukrajinskom Karymat Telegram kanalu. Prema kanalu T-72 i MRAP MaxxPro  bili su smješteni “u blizini Vremjevskog ruba u smjeru Donjecka”. Riječ je o video snimljenom s tla. Nalazi se kao prvi video na dnu članka.

Video prikazuje ukrajinske vojnike kako hodaju pored neobičnog prizora dvaju vozila. Tenk T-72 je značajno nagnut, a top mu je usmjeren prema tlu. Vojnik se zatim penje na MRAP vozilo. No, MRAP je vozilo visoko preko tri metra. No, MRAP je donekle ukopan, što bi eventualno olakšalo “penjanje” tenku. Moguće da je namjerno bio tako pozicioniran, a moguće da je to doprinijela i težina tenka.

Ruska snimka dronom (zadnji video na dnu članka) objavljena ranije donekle objašnjava što se točno dogodilo. Na njoj je isprva vidljivo kako T-72 gura MRAP po zemljanom putu uz drvored. Nakon toga tenk pogađa ruski dron kamikaza Lancet. Unatoč tome, tenk je nastavio gurati MRAP u polje nakon čega ga je “pregazio”. Nakon toga je najmanje jedan ukrajinski vojnik, a možda i drugi, žurno pobjegao iz MRAP-a.

Objašnjenje koje najviše ide u prilog ukrajinskoj vojsci i koju je ponudio kanal Karymat tvrdi da je tenk zapravo prvo gurajući “evakuirao” oklopno vozilo, a nakon toga je pogođen dronom. Posada tenka je nakon toga namjerno pregazila oklopno vozilo kako ne bi palo u ruke ruskoj vojsci. Vjerojatnije objašnjenje je da je posada ukrajinskog tenka bila jednostavno dezorijentirana i uplašena nakon pogotka drona.

No, zanimljivo i pomalo nevjerojatno je da video s tla pokazuje da niti jedno vozilo nije nepopravljivo ni značajno oštećeno. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo tvrdi da rade na obnovi oba vozila. Također, neimenovani američki vojni dužnosnik je za The War Zone rekao da tenk unatoč pokušaju da uništi MRAP, nije uspio. “Umjesto toga, tenk se popeo “na prednju haubu i zaglavio jer je izgubio trakciju. Postoji pogrešna predodžba da tenkovi mogu zdrobiti sve, ali tenkovi moraju slijediti zakone fizike. U ovom slučaju, tenk se popeo na MRAP umjesto da ga zdrobi kao normalan kamion. MRAP je vrlo čvrsto vozilo napravljeno da izdrži snažne eksplozije i zadrži svoj oblik u slučaju prevrtanja. Tenk se sada ne može pomaknuti”.





Komentari

komentar

You may also like