Talibani planiraju nastavak pregovora sa SAD-om u Kataru

Talibanski pokret, koji je nedavno preuzeo vlast u Afganistanu, potvrdio je planove za nastavak pregovora sa SAD-om u Kataru u bliskoj budućnosti, rekao je za TASS zamjenik ministra informacija i kulture u privremenoj talibanskoj vladi Bilal Karimi.

“Namjeravamo u bliskoj budućnosti održati razgovore sa SAD-om u Kataru, ali datumi još nisu određeni”, rekao je. “Tijekom konzultacija planiramo razgovarati o provedbi Sporazuma iz Dohe [između Talibana i SAD-a], o odmrzavanju financijske imovine afganistanskog naroda i pitanjima vezanim za diplomatske odnose između dviju strana”, dodao je Karimi.

Washington je ranije najavio da će specijalni američki izaslanik za Afganistan, Thomas West, sljedećeg tjedna posjetiti glavni grad Katara kako bi s talibanskim čelnicima razgovarao o borbi protiv terorizma u Afganistanu. U listopadu su talibanski dužnosnici održali nekoliko sastanaka s američkim diplomatima u Dohi. Prema talibanima, strane su se tada usredotočile na isporuku humanitarne pomoći afganistanskom narodu, provedbu Sporazuma iz Dohe, kao i na potrebu otvaranja nove stranice u odnosima između Kabula i Washingtona, osiguravajući poštivanje teritorijalnog integriteta Afganistana.

Talibani i američka administracija na čelu s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpisali su mirovni sporazum u glavnom gradu Katara, Dohi, 29. veljače 2020. Prema tom dokumentu, SAD i članovi koalicije trebali su povući svoje vojnike iz Afganistana u roku od 14 mjeseci. Talibani su pak jamčili da neće koristiti afganistansko tlo za provođenje aktivnosti koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju Sjedinjenim Državama ili njihovim saveznicima. Nakon što su Sjedinjene Države objavile planove za povlačenje svojih trupa iz Afganistana, talibani su krenuli su u operaciju velikih razmjera kako bi preuzeli zemlju pod svoju kontrolu. Dana 15. kolovoza, talibanski borci upali su u Kabul ne naišavši na otpor, a afganistanski predsjednik Ašraf Ghani odstupio je i pobjegao iz zemlje. Talibani su 7. rujna objavili sastav nove afganistanske vlade koja se sastoji samo od njihovih članova, od kojih su većina etnički Paštuni. Mnoge zemlje izjavile su da ta vlada nije uključiva i pozvale su talibane da u vladu uključe pripadnike drugih etničkih manjina i žene.

Komentari

komentar





You may also like