Teško vrijeme za Sunaka: veliki proračunski manjak; nužni veći porezi

Prije nekoliko dana američki Bloomberg  izvijestio je kako britanski premijer Rishi Sunak i ministar financija Jeremy Hunt ne isključuju uvođenje neočekivanih poreza na banke i energetske tvrtke, dok razmatraju kako pokriti proračunski manjak od čak 35 milijardi funti.

Podsjećamo da je na poreznoj politici tj. pokušaju smanjenja poreza bogatima pala prethodna britanska vlada na čelu s Elizabeth Truss, nakon svega 44 dana trajanja.

Energetska tvrtka koja se sada spominje u navedenom kontekstu je moćni britansko-nizozemski Shell koji nije platio porez u trećem kvartalu.

Naime, u četvrtak je Shell Plc otkrio da nije platio porez na iznenadnu dobit u trećem tromjesečju, razdoblju kada se njegova dobit udvostručila na 9,45 milijardi dolara. To je zato što je Sunak uveo poticaj kojim se ulaganja u nova polja mogu nadoknaditi porezom, kako bi potaknuo tvrtke na povećanje domaće opskrbe energijom. Otkriće je potaknulo pozive da se poticaji ukinu i produži porez na dobit, piše Bloomberg i objavljuje slijedeći tvit:

O Sunakovoj namjeri povećanja poreza s ciljem smanjivanja deficita državnog proračuna od skoro 50 milijardi funti sada piše i britanski The Financial Times.





Ranije je objavljeno kako Sunak ponovno razmatra pitanje povećanja poreza i značajnog smanjenja državne potrošnje zbog poboljšanja stanja britanskih financija. Britansko ministarstvo financija je pak izvijestilo da će novi šef trezora, Jeremy Hunt, 17. studenoga predstaviti vladin srednjoročni financijski plan.

“Bit će teško. Činjenica je da će svi morati plaćati više poreza ako želimo zadržati javne usluge. Nakon posuđivanja stotina milijardi funti zbog (pandemije) koronavirusa i implementacije goleme potpore za plaćanje računa za struju, nećemo moći popuniti proračunsku rupu samo rezanjem troškova,”  citirao je medij neimenovanog dužnosnika britanskog Ministarstva financija.

Komentari

komentar

You may also like