Tko ne govori istinu? Kijev negira ruske tvrdnje o ubojstvu oko 600 ukrajinskih vojnika u Kramatorsku

Jučer je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general Igor Konašenkov izjavio kako su na temelju „preciznih obavještajnih podataka“ izvršeni precizni raketni udari ruske vojske po mjestima dislokacije ukrajinskih vojnika u dva objekta u gradu Kramatorsku, u Donbasu, i da je tom prilikom likvidirano oko 600 ukrajinskih vojnika.

Ako je to točno, bio bi to najveći gubitak nečijih vojnika u jednom napadu od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine.

Međutim, Kijev je nedjelju odbacio navedenu tvrdnju ruskog MO.

Prema ukrajinskoj državnoj agenciji Ukrinform, Serhij Ćerrevati, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku, tvrdio je da Rusija ne može izvesti visokoprecizne udare.

“Ova informacija je istinita kao i podatak da su uništili sve naše HIMARS-e”, dodao je ukrajinski službenik, označivši to propagandom ruskog MO.

Spomenuta tvrdnja Moskve uslijedila je nekoliko dana nakon što je Ukrajina u novogodišnjoj noći tijekom raketnih napada američkim HIMERS-ima na školsku zgradu u gradu Makiievki, u regiji Donjeck, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, kao i na pokraj nje smješteno skladište naoružanja, Napad je izvršen u Makiivka u novogodišnjoj noći, a tom je prilikom prema ruskoj verziji ubijeno nešto više od 100, a prema ukrajinskoj gotovo 300 ruskih vojnika.





Pavlo Kirilenko, načelnik ukrajinske Vojne uprave regije Donjeck, objavio je na Telegramu da je ruska vojska ispalila sedam projektila na grad Kramatorsk i da u napadu nije bilo ljudskih žrtava.

Netko, očito, ne govori istinu. Slično kao i po pitanju stanja u gradu Soledaru, u blizini Bahmuta, gdje su ruski mediji upravo izvijestili kako su osvojili mjesto Bahmutskoe, u predgrađu Soledara, kao i to da ukrajinske snage ubrzano napuštaju sam Soledar.

S druge strane, Kijev tvrdi da i dalje čvrsto drže svije položaje u oba grada, a predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegram kanalu kako zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga šalje dodatna pojačanja u Bahmut i Soledar.





Bahmut i Soledar strateški su vrlo važni gradovi jer predstavljaju posljednja velika uporišta istočno od dvaju velikih gradova pod kontrolom ukrajinskih snaga na prostoru DNR-a – Kramatorska i Slavjanska. U Kramatorsku je smješteno glavno zapovjedništvo ukrajinskih snaga za čitav Donbas i veliki vojni garnizon.

Kroz Bahmut prolazi ključna cestovna i željeznička mreža nužna za opskrbu ukrajinskih snaga u Donbasu.

 

Komentari

komentar

You may also like