Trump: američki nuklearni potencijal superiorniji je od ruskog

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je na skupu u Sjevernoj Karolini kako Sjedinjene Države, zahvaljujući njemu, imaju najmoćniji nuklearni potencijal na svijetu, i upozorio Moskvu da ne pokušava pokrenuti temu nekonvencionalnog sukoba.

“Znate da imamo nuklearnu silu, koju sam obnovio zajedno sa svim postrojbama. Mrzim čak i govoriti o tome, ali imamo najmoćniju nuklearnu silu… Iskreno, Putin niti ne bi trebao pričati o tome”, kazao je Trump, čije riječi prenose i brojni ruski mediji.

“A ako pričaju o tome, trebamo nekoga tko zna kako odgovoriti, a ne samo reći: “Oh, postoji nuklearno oružje”, dodao je Trump u svom stilu.

Podsjećamo: prije cca mjesec dana, nedugo nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stavljanje ruskih strateških snaga za odvraćanje u posebno bojevo dežurstvo, uputivši pritom zapadnim čelnicima poruku da se nitko ne usudi uključiti odnosno pokušati omesti tu rusku vojnu operaciju. Za sada Zapad to ne čini izravnim miješanjem (što je i logično s obzirom na očekivani rizik od krajnje eskalacije odnosno početka rata između Rusije i NATO saveza) ali zato to djelomično kompenzira intenzivnom financijskom i vojnom pomoći Kijevu, iako ne onim modernim oružjem i sustavima koje ovaj traži za učinkovito suzbijanje ruske agresije.

Što se tiče navedenih Trumpovih izjava, njih se prije svega treba staviti u kontekst američkih jesenskih izbora, gdje bi republikanci željeli osvojiti najmanje donji – Zastupnički dom američkog Kongresa i tako krajnje otežati Bidenovo političko djelovanje. To bi im dalo dodatni „vjetar u leđa“ i za pokušaj pobjede na predsjedničkim izborima 2024. g.

Komentari

komentar





You may also like