Turski šef obrane: „Neka nitko ne sumnja“ – ruski sustavi S-400 ulaze u bojevo dežurstvo

I nakon nedavnog sastanka Trump – Erdogan u Washingtonu, iz američke prijestolnice, prije svega State Departmenta, ne prestaju pozivi Turskoj za odustanak od ruskih reketnih sustava S-400, ili će, u suprotnom, trpjeti posljedice, prije svega sankcijske prirode. O tome je State Department i jučer upozorio Ankaru.

Na tu se temu u petak, 22. studenog, osvrnuo turski ministar obrane Hulusi Akar, kazavši, kako Turska razmatra pitanje zajedničkog korištenja ruskih protuzračnih sustava S-400 i američkih zrakoplova 5. generacije F-35. Akar je pritom izjavio kako se nastavlja proces razmještaja sustava S-400 na turskom teritoriju, kao i obuka turskih vojnih stručnjaka u Rusiji (info: agencija Anadolu).

Naglasio je, također, kako su SAD Ankari do sada faktički predale 4 zrakoplova F-35 (podsjećamo kako Turska, zajedno s pojedinim drugim zemljama iz NATO saveza, sudjeluje u programu proizvodnje tih zrakoplova i da ih planira nabaviti oko 100 komada, ali i na to, da je State Department zatražio zabranu njihovih isporuka Turskoj zbog spomenutog vojnog posla s Rusijom, kojemu se protivi i NATO savez).

Turski ministar obrane danas je kazao kako se nada da će napori koje Turska ulaže u tome smijeru dovesti do pozitivnog rezultata, naglasivši, kako „Ankara neće odustati od jednog sustava u korist drugog“. Akar je izjavio i slijedeće: „Čak ukoliko ruski sustavi ne budu mogli djelovati paralelno sa F-35, mi ćemo naći maksimalno korisnu formulu (njihovog) djelovanja.“

Turska ne namjerava ponovo razmatrati ugovor s Rusijom o S-400 i „ti će sustavi ući u bojevo dežurstvo. … I neka u to nitko  ne sumnja“, kazao je Hulusi Akar, naglašavajući, kako Turska vodi nezavisnu politiku.

Komentari

komentar





You may also like