Turskoj se ne sviđaju američki prijedlozi o kupnji PZO sustava „Patriot“

Predsjednik ureda turske vojne industrije (SSM), pri tamošnjem Ministarstvu obrane, Ismail Demir, izjavio je u srijedu, 20. veljače, kako se Turskoj ne sviđaju uvjeti za isporuku američkih protuzračnih sustava „Patriot“, ali da se pregovori sa SAD-om po tom pitanju nastavljaju.

„Mi smo SAD-u postavljali upite o „Patriotima“, ali smo odgovor dobili nakon godine i pol. Ali ono što stoji u tom (američkom) prijedlogu i pojedini detalji, nama se u potpunosti ne sviđaju“, kazao je Demir u programu turske televizije NTV.

Podsjećamo: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već je ranije izjavio kako američka strana ne može ispuniti dva glavna uvjeta, postavljena od strane Ankare za nabavku „Patriota“: dodjelu kredita i zajedničku proizvodnju tog sustava.

Rusija i Turska već su sklopile ugovor o isporuci Turskoj PRO sustava S-400 „Triumf“. Njime bi se formirale 4 bojne, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 2,5 milijardi dolara. Ruska strana još je lani izvijestila kako će S-400 Turskoj biti isporučeni u jesen 2019.g., ali bez dostave proizvodne tehnologije.

Turski mediji već su objavili kako je Ankara počela s izgradnjom platformi za baziranje ruskih S-400, neovisno o protivljenju SAD-a njhovoj kupnji, budući da je Turska članica NATO saveza i da ruski sustavi nisu kompatibilni onim zapadnim, zbog čega može doći do velikih problema u smislu njihove integracije u zajednički obrambeni sustav.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like