Ukrajina diljem zemlje podiže grijana skloništa kao odgovor na prekide opskrbe

Ukrajinska vlada obećala je postaviti skloništa s grijanjem i vodom nakon ruskih zračnih napada koji su ukrajinske infrastrukturne objekte onesposobili u priličnoj mjeri. “Centri nepobjedivosti” bit će postavljeni diljem zemlje kako bi se građanima osigurala struja, grijanje, voda, internet, mobilni telefon i ljekarna, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju sinoć. Centri će biti besplatni i raditi 24 sata dnevno dok će dio ukrajinskih naselja vjerojatno biti djelomično “u mraku” zbog uništene električne i energetske infrastrukture.

Ruski napadi doveli su do dužih isključenja struje za čak 10 milijuna stanovnika odjednom. Ukrajina je pozvala ljude da štede energiju, a nacionalni operater električne mreže rekao je u utorak da je šteta bila kolosalna. “Ako se masovni ruski napadi ponove, jasno je da struja neće biti vraćena još satima, a ‘centri nepobjedivosti’ krenut će u akciju sa svim ključnim službama”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je ovaj tjedan da se u Ukrajinu svaki dan uvozi oko 8500 generatora električne energije. Veći dio Ukrajine bilježio je prvi snijeg tijekom prošlog tjedna. Vlasti su upozorile na isključenja struje koja bi mogla utjecati na milijune ljudi do kraja ožujka.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ovaj tjedan da stotine ukrajinskih bolnica i zdravstvenih ustanova nemaju goriva, vode i struje, te da se stanovnici suočavaju sa zimom opasnom po život. “Zdravstveni sustav Ukrajine suočava se s najmračnijim danima u dosadašnjem ratu. Nakon što je pretrpjela više od 700 napada, sada je također žrtva energetske krize”, rekao je dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, u izjavi nakon posjeta Ukrajini. Sergej Kovalenko, voditelj YASNO-a, koji Kijevu daje energiju, savjetovao je građanima da se “opreme toplom odjećom, dekama i razmisle o opcijama koje će im pomoći da prebrode dugi prekid opskrbe”.

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu posljedica su nespremnosti Kijeva na pregovore, citirala je ruska državna novinska agencija TASS izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova prošli tjedan.

Bitke nastavljaju bjesnjeti na istoku, gdje Rusija vrši ofenzivu duž linije bojišnice zapadno od grada Donjecka. Regija Donjecka bila je poprište žestokih napada i neprestanog granatiranja u posljednja 24 sata, rekao je Zelenski.





Komentari

komentar

You may also like