Ukrajina: Dvoje civila poginulo u ruskom napadu na Zaporižju

Najmanje dvije osobe poginule su u novim ruskim napadima u Zaporižji, objavile su ukrajinske vlasti u nedjelju. Muškarac i 11-godišnja djevojčica poginuli su nakon što je projektil pogodio njihov dom, priopćile su u nedjelju vlasti grada na jugu Ukrajine, prenosi Reuters.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve također je izvijestila da je 46-godišnja žena, koju je identificirala kao suprugu i majku žrtava, izvučena iz ruševine. Regionalni guverner Jurij Malaško rekao je Reutersu da je ozlijeđena žena prevezena u bolnicu i da je u teškom stanju.

Tajnik gradskog vijeća Anatolij Kurtev izjavio je da su tijekom noćnog napada dva projektila uništila jednu zgradu i oštetila desetke drugih. “Teška kazna za okupatore za ovaj zločinački rat je neizbježna”, napisao je na aplikaciji Telegram.

Napad je bio posljednji u nizu nedavnih napada na civilne ciljeve u regiji dok invazija Moskve punog opsega traje već drugu godinu. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da je uništilo skladište sa 70.000 tona goriva u blizini Zaporižje, kao i ukrajinska vojna skladišta u Donecku i Zaporižji.





Predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu Andrij Jermak objavio je fotografiju uništene kuće na Telegramu. Napadače je nazvao “krvožednim divljacima”. Rusija je anektirala regiju Zaporižje, ali ne kontrolira glavni grad regije. Jermak i drugi visoki ukrajinski dužnosnici zaželjeli su sretan Uskrs Ukrajincima koji, poput zapadnih kršćana, slave Isusovo uskrsnuće.

U Ukrajini sve više kršćana sada obilježava blagdane prema zapadnom obredu, a ne prema starom julijanskom kalendaru Ruske pravoslavne crkve koja slavi Uskrs tek za tjedan dana. Tradicionalno su pravoslavni kršćani u Ukrajini obilježavali crkvene blagdane na isti način kao u susjednoj Rusiji. Od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, sve se glasnije žele razlikovati od Rusije pa i promjenom crkvenog kalendara.

 

Komentari

komentar

You may also like