Ukrajina izvela masovne zračne napade, pogođena rafinerija i potopljen minolovac

Ukrajina je ispalila devet američkih projektila ATACMS na Krim i napala ruske regije s najmanje 60 bespilotnih letjelica u velikom napadu zbog kojeg je rafinerija nafte u južnoj Rusiji obustavila rad, priopćili su ruski dužnosnici u nedjelju, prenosi Reuters.

Ruska protuzračna obrana oborila je devet projektila ATACMS iznad Krima zajedno s 57 bespilotnih letjelica iznad ruske regije Krasnodar i tri bespilotne letjelice iznad regije Belgorod, priopćilo je ministarstvo obrane. Lokalni dužnosnici rekli su da se šest bespilotnih letjelica srušilo na područje rafinerije nafte u Slavjansku u krasnodarskoj regiji na jugu Rusije. Novinska agencija Interfax izvijestila je da je rafinerija obustavila rad nakon napada.





Ruska agencija TASS citirala je dužnosnika u rafineriji koji je rekao da su punjenja ukrajinskih bespilotnih letjelica bila veća od prethodnih napada i da su uključivala čelične kugle. Rafinerija u Slavjansku privatno je postrojenje s kapacitetom od 4 milijuna tona nafte godišnje, oko milijun barela po danu.

Ruska vojska zadnjih tjedana učinkovito iskorištava ukrajinske slabosti





Sukobi na sjeveroistoku

Rusija je izvijestila o porastu ukrajinskih napada na svom teritoriju otkako su njene snage ranije ovog mjeseca otvorile novu frontu u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv. Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da Rusija tamo stvara tampon zonu kako bi zaštitila Rusiju od takvih napada, za koje kaže da bi mogli izazvati širi rat između Rusije i Zapada ako Ukrajina upotrijebi oružje kojim je opskrbljuje Zapad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje da neće stati dok sve ruske trupe ne budu izbačene iz Ukrajine. Zelenski je u intervjuu za agenciju France-Presse rekao da očekuje da će Rusija pojačati svoju ofenzivu na sjeveroistoku i upozorio da Kijev ima samo četvrtinu protuzračne obrane koja mu je potrebna za obranu Ukrajine. AFP ga je također citirao da se Zapad, iako ne želi da Ukrajina izgubi rat, ipak boji što bi poraz Rusije mogao značiti.

Putin o mirovnom samitu i pregovorima: ‘Prevareni smo, bacili su dogovore u smeće’

Ukrajina tvrdi da je uništila minolovca

Ukrajina je na društvenim mrežama izvijestila o uništenju ruskog ratnog broda, minolovca Project 266M “Kovrovets”.

U ožujku je ukrajinska mornarica izvijestila da je trećina ruskih ratnih brodova u Crnom moru uništena ili onesposobljena. Budući da ukrajinska mornarica praktički ne postoji, Ukrajina koristi projektile i novostvorenu flotu raznih pomorskih “dronova samoubojica” kako bi se suprotstavila ruskoj dominaciji u Crnom moru. Ova taktika dovela je do uništenja ili teške štete na najmanje 17 brodova ruske Crnomorske flote, uključujući potapanje Moskve, vodećeg broda flote, početkom sveopćeg rata.

Kovrovets (broj trupa 913) je minolovac klase Project 266M Natya. Namijenjen je za operacije čišćenja mina, uključujući vođenje brodova kroz minska polja, izviđanje, kontrolno čišćenje i postavljanje mina daleko od svojih baza. Prije ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Kovrovets je sudjelovao u ruskim vojnim operacijama u Siriji, gdje je provodio čišćenje mina u sirijskim vodama, podsjeća Euromaidan Press.

Konačna spoznaja Zapada: Rusiji nije u interesu zauzeti cijelu Ukrajinu – čak i ako je za to sposobna

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like