Ukrajina spominje otvoreni rat s Rusijom ako proradi Sjeverni tok 2

Pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 čini Ukrajinu ranjivijom na rusku invaziju, izjavio je čelnik ukrajinske državne energetske tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko u intervjuu za Financial Times

Nedostatak fizičkog tranzita povećava šanse za potpuni rat između Ukrajine i Rusije, sa svim mogućim posljedicama. Prema Vitrenkovim riječima, ovaj plinovod udvostručuje isporuku plina iz Rusije u Njemačku zaobilazeći Ukrajinu kroz Baltičko more i pretvara ukrajinski plinski transportni sustav u hrpu starog željeza. Ako tranzit nije potreban, više nema nikakvog odvraćanja, naglasio je Vitrenko.

Prošli je tjedan njemačko Ministarstvo gospodarstva donijelo zaključak kako plinovod Sjeverni tok 2 ne prijeti opskrbi plinom Europskoj uniji, a svoje je mišljenje o tome proslijedilo nadležnoj Saveznoj energetskoj agenciji koja donosi konačnu odluku o njegovom certificiranju tj. davanju uporabne dozvole. Utvrđeno je kako je plinovod pouzdan.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu, prema kojoj su, u kontekstu sadašnje brzorastuće napetosti u Donbasu između ukrajinske vojske i proruskih pobunjeničkih snaga, danas u Glasgowu, na klimatskom summitu, razgovarali ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy i njemačka savezna kancelarka Angela Merkel (koja tu dužnost sada obnaša još samo tehnički, do uspostave nove vlade koja bi se trebala formirati do kraja godine).

“Tijekom sastanka u Glasgowu s Angelom Merkel razgovarali smo o trenutačnom sigurnosnom stanju u Donbasu i tijeku pregovora za uspostavu mira, energetskoj krizi u Europi i načinima njezinog prevladavanja, kao i o aktualnim pitanjima odnosa Ukrajine i Njemačke“, napisao je Zelenskyy na Twitteru.

 





Plinovod Sjeverni tok 2 od ruske obale kroz Baltičko more do Njemačke sastoji se od dva voda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Gazprom je 10. rujna najavio potpuni završetak izgradnje. Međutim, neke zemlje EU pokušavaju učiniti sve da pooštre certifikaciju. Iz Moskve su poručili da će sporazum o tranzitu plina u Europu kroz Ukrajinu ostati na snazi ​​za cijelo vrijeme njegovog važenja, a nakon 2024. godine volumen tranzita će biti određen ekonomskom izvedivom i tehničkim stanjem ukrajinskog plinskog transportnog sustava. I pozvali su da se prestane s politiziranjem komercijalnog projekta, koji je koristan i Rusiji i Europskoj uniji.

Komentari

komentar





You may also like