Ukrajinski sud osudio ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ratnog zločina

Ukrajinski sud osudio je u ponedjeljak ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubojstva nenaoružanog civila u prvom suđenju za ratne zločine koje je proizašlo iz ruske invazije, izvještava Reuters.

Vadim Shishimarin, 21-godišnji zapovjednik tenkovske jedinice, priznao je krivnju za ubojstvo 62-godišnjeg Oleksandra Shelipova u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Chupakhivka 28. veljače, četiri dana nakon početka invazije.

Sudac Serhiy Agafonov rekao je da je Shishimarin, izvršavajući “zločinačko naređenje” vojnika višeg čina, ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja. “S obzirom na to da je počinjeno kazneno djelo zločin protiv mira, sigurnosti, čovječnosti i međunarodnog pravnog poretka… sud ne vidi mogućnost izricanja (kraće) kazne”, rekao je. Shishimarin, odjeven u plavu i sivu trenirku s kapuljačom, nijemo je gledao postupak iz kutije od ojačanog stakla u sudnici i nije pokazivao nikakve emocije dok je presuda čitana. Stajao je pognute glave i slušao prevoditelja. Shishmarinov odvjetnik Viktor Ovsyannikov izjavio je da nije iznenađen kaznom jer je postojao “određen pritisak društva” te je rekao da će pokrenuti pravnu žalbu.

Suđenje, koje je počelo tek prošli tjedan, ima ogroman simbolički značaj za Ukrajinu, a međunarodni odvjetnik rekao je Reutersu da bi moglo biti prvo od mnogih. Kijev je optužio Rusiju za zločine i brutalnost nad civilima tijekom invazije i tvrde da je identificirano više od 10 000 mogućih ratnih zločina. Rusija je zanijekala da je ciljala civile ili umiješanost u ratne zločine dok provodi ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Kremlj nije odmah komentirao presudu. Ranije je rekao da nema informacija o suđenju i da odsutnost diplomatskog predstavništva u Ukrajini ograničava njegovu sposobnost pružanja pomoći.

‘vrlo visoko’ postavljena letvica





Ukrajinski državni tužitelji tvrde da su Shishimarin i još četvorica ruskih vojnika ukrali automobil kako bi pobjegli nakon što je njihova kolona bila na meti ukrajinskih snaga. Nakon vožnje u Chupahivku, vojnici su vidjeli Shelipova kako vozi bicikl i razgovara na telefon. Shishimarin je dobio naređenje da ubije Shelipova kako bi ga spriječio da prijavi njihovu lokaciju, rekli su tužitelji. Na sudu prošlog tjedna Shishimarin je priznao da je on kriv i zamolio udovicu žrtve da mu oprosti. Sud je svoju presudu donio pet dana nakon održane prve potpune rasprave.

Mark Ellis, izvršni direktor Međunarodne odvjetničke komore, rekao je da presuda “nije iznenađujuća” i da bi mogla biti prvi dio “velike zagonetke koja također uključuje ukrajinske vojnike koji se drže u Rusiji”. “Ako je ovo osnovno ispitivanje… ono postavlja ljestvicu vrlo visoko”, rekao je. “Za većinu drugih slučajeva ratnih zločina u Ukrajini pretpostavljam da ćemo vidjeti slične kazne jer je ovo osnovno suđenje.”

Komentari

komentar





You may also like